04.04.2003, 00:00
Autor:
Ivan BarriIvan Barri

Akcie VÚB Kupón -- Istrofin
Som majiteľom akcií VÚB Kupón, ktorý sa pretransformovala na Istrofin, a. s. Podľa článku z HN 06/2002 vydanie akcií je len otázkou krátkeho času. Pýtal som sa v Istrofine, odporučili mi len čakať. Ako mám ďalej postupovať? Nezostane zase len smútok akcionárov, ktorí za VÚB videli okrem peňazí aj trochu serióznosti?
-- Akcionárska štruktúra spoločnosti Istrofin, a. s., je mimoriadne rozdrobená, keď nikto nevlastní podiel väčší ako 5 %. Podľa stanov spoločnosti dozorná rada volí a odvoláva členov predstavenstva. Funkčné obdobie členov dozornej rady (ktorých volí a odvoláva valné zhromaždenie) je päť rokov, končí sa však až voľbou nových členov. Ak noví členovia dozornej rady nebudú zvolení do jedného roka po uplynutí funkčného obdobia pôvodných členov, považujú sa pôvodní členovia za platne zvolených na ďalšie funkčné obdobie. Valné zhromaždenie je spôsobilé uznášať sa, ak sú prítomní akcionári, ktorí vlastnia podiel predstavujúci viac ako 10 % základného imania spoločnosti. Výnimkou je iba hlasovanie o zmene stanov, keď je valné zhromaždenie uznášaniaschopné za prítomnosti akcionárov, ktorých menovitá hodnota akcií presahuje 30 % základného imania. Na platné rozhodnutie valného zhromaždenia o zmene stanov, zmene základného imania, zrušení spoločnosti, schválení ročnej účtovnej uzávierky, rozhodnutí o rozdelení zisku, určenie tantiém a voľbu či odvolanie členov dozornej rady sa vyžaduje súhlas 95 % hlasov akcionárov prítomných na valnom zhromaždení. V praxi to znamená, že v najhoršom prípade stačí na to, aby sa zabránilo odvolaniu členov dozornej rady, prípadne zvoleniu nových členov, disponovať šiestimi percentami akcií spoločnosti. Sídlo spoločnosti Istrofin, a. s., je v Bratislave na Škultétyho ul. č. 5 (tel.: 02/55 41 04 97). V súčasnom období činnosť spoločnosti Istrofin, a. s., prešetruje (na podnet drobného akcionára) Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava 3, s podozrením na trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 266 Trestného zákona.

Zaknihovanie akcií 1. garantovanej
Prečo moje akcie 1. garantovanej, a. s., odoslané na zaknihovanie mi neboli zaknihované? Vraj z dôvodu chybného smerovacieho čísla trvalej adresy, pritom mám výpis zo Strediska cenných papierov so správnou adresou a správnym smerovacím číslom, taktiež mám potvrdenú správnosť všetkých osobných údajov aj z 1. garantovanej.
-- Na vašu otázku sa na základe vami poskytnutých údajov nedá jednoznačne odpovedať. Odporúčame vám obrátiť sa so svojím problémom priamo na predstaviteľov 1. garantovanej, a. s., prípadne podať podnet na prešetrenie vášho problému na Úrad pre finančný trh, Vazovova 2, 813 18 Bratislava.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 07:53