StoryEditor

Poradňa

21.11.2006, 23:00

Auto ako obchodný majetok
Podnikateľ účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva má vo vlastníctve automobil, ktorý nemal zaradený v obchodnom majetku. Automobil bol kúpený v roku 2004 za 800-tisíc korún. Zároveň sa využíval v súvislosti s podnikaním na pracovné cesty. Dňom 1. januára 2006 zaradil podnikateľ automobil do obchodného majetku. Akou cenou a v akej výške je potrebné oceniť automobil pri zaradení do obchodného majetku? Aké údaje je potrebné vyplniť v knihe dlhodobého hmotného majetku?
Daňový odpis a auto
V roku 2004 kúpil podnikateľ osobný automobil a zaradil ho do majetku firmy. V roku 2005 si v rámci daňovej optimalizácie neuplatnil daňové odpisy, keďže vykázal stratu. Je tento postup správny? Na aké dlhé obdobie môže podnikateľ prerušiť odpisovanie?
-- Z účtovného hľadiska je automobil obstaraný v momente, keď právny akt, na základe, ktorého obstaranie prebehne, nadobudne právoplatnosť alebo účinnosť. Rozhodujúci je teda dohodnutý spôsob kúpy automobilu a prechod vlastníckych práv upravený v kúpnej zmluve.
Kúpa automobilu môže byť obstaraná nasledovne:
-- kúpna cena uhradená v dohodnutej splatnosti jednorazovo, z vlastných zdrojov,
-- kúpna cena uhradená vo viacerých dohodnutých splátkach -- splátkový predaj . Pri tomto spôsobe kúpy môže byť dohodnutý v kúpnej zmluve prevod vlastníctva buď ku dňu prevzatiu motorového vozidla, alebo ku dňu zaplatenia poslednej splátky kúpnej ceny, alebo prípadné ďalšie kombinácie,
-- kúpa z úverových zdrojov.
Dlhodobým hmotným majetkom sa automobil stáva až v momente, keď je zaradený do používania, a to je vtedy, keď sa automobil objaví v účtovníctve podnikateľa. Pri zaradení osobného automobilu do obchodného majetku podnikateľ vystaví inventárnu kartu a vypracuje plán účtovných odpisov v zmysle § 14 Postupov účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva a plán daňových odpisov v zmysle § 22 až 27 zákona o dani z príjmov. Dňom zaradenia automobilu do podnikania sa rozumie vystavenie inventárnej karty alebo dátum uvedený na inventárnej karte. Od uvedeného dátumu si môže podnikateľ účtovať do daňových výdavkov náklady na prevádzku a údržbu automobilu za predpokladu, že sa automobil používa na podnikanie.
Zahrnutie výdavkov na auto do daňových výdavkov upravuje zákon o dani z príjmov. Základným kritériom na uznanie výdavkov na automobil používaný v podnikaní alebo v súvislosti s podnikaním je plnenie nasledujúcich podmienok:
-- výdavky musia byť vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov daňovníka,
-- výdavky musia byť preukázateľné,
-- výdavky musia byť zaúčtované v účtovníctve daňovníka alebo v evidencii daňovníka.
Uvedené podmienky uznania výdavkov na daňové účely vyplývajú priamo z definície daňového výdavku v §2 písm. i) zákona o dani z príjmov. Uvedené podmienky musia byť splnené súčasne. Limitovanie niektorých výdavkov do daňových výdavkov upravuje §19 zákona o DPH. Spôsob daňového odpisovania upravujú § 22 až § 28 zákona o dani z príjmov.

Daňové výdavky
(pri využívaní automobilu v podnikaní)
-- odpisy,
-- zostatkovú cenu pri jeho vyradení z obchodného majetku,
-- nájomné, úrok pri finančnom prenájme,
-- výdavky na pohonné látky,
-- zaplatenú daň z motorového vozidla, daň z pridanej hodnoty a poplatky vzťahujúce sa na prevádzku automobilu,
-- povinné zmluvné poistenie a havarijné poistenie,
-- výdavky na opravu a údržbu,
-- výdavky na pracovné cesty,
-- nezavinené škody.

Zákon o dani z príjmov pri používaní osobného automobilu v podnikaní určuje spôsob a výšku zahrnovania odpisov a technického zhodnotenia do daňových výdavkov a limituje výdavky na spotrebované pohonné látky. Ostatné výdavky na prevádzku a údržbu automobilu sú daňovými výdavkami v celom rozsahu za predpokladu, že automobil je používaný výlučne na podnikanie. V prípade, ak sa automobil používa aj na osobnú potrebu daňovníka, výdavky na prevádzku a údržbu automobilu sa zahrnú do daňových výdavkov len v takom pomere, v akom sa automobil využíva na podnikanie. Vychádzame z pomeru najazdených km na služobné a súkromné účely.
Podľa postupov účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva (platných od 1. januára 2003) má povinnosť účtovať o odpisoch aj podnikateľ, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva. Táto povinnosť mu vyplýva z § 14 a 16 postupov účtovania. Dlhodobý hmotný majetok musí účtovná jednotka evidovať v knihe dlhodobého majetku.
Kniha dlhodobého majetku musí obsahovať tieto informácie:
-- názov alebo popis dlhodobého hmotného majetku, jeho číselné označenie,
-- dátum obstarania a dátum uvedenia do používania,
-- ocenenie podľa zákona o účtovníctve,
-- odpisový plán účtovných odpisov, ktorý obsahuje odpisovú skupinu, sadzbu odpisov, odpisy a účtovnú zostatkovú cenu,
-- vstupnú cenu podľa zákona o dani z príjmov, odpisový plán daňových odpisov, ktorý obsahuje odpisovú skupinu, sadzbu daňových odpisov, daňové odpisy, zostatkovú hodnotu,
-- dátum a spôsob vyradenia.
Formu knihy dlhodobého majetku postupy účtovania nestanovujú. Odpisy dlhodobého hmotného majetku sa účtujú v knihe dlhodobého majetku. V peňažnom denníku sa účtujú v rámci uzávierkových účtovných operácií len daňové odpisy. Uzávierkové účtovné operácie sú posledné zápisy v peňažnom denníku, ktoré sa účtujú v rámci uzatvárania účtovných kníh. Pri uzávierkovej účtovnej operácii odpisy automobilu sa neúčtuje úbytok peňažných prostriedkov v hotovosti ani na bežnom účte. Odpisy osobného automobilu sa zaúčtujú na základe interného účtovného dokladu do peňažného denníka ako výdavok ovplyvňujúci základ dane v stĺpci Výdavky celkom a v druhovom členení do stĺpca Prevádzková réžia. Pri zostavovaní plánu odpisov môže účtovná jednotka uplatniť sadzby a koeficienty a dobu odpisovania podľa zákona o dani z príjmov, t. j. uplatňovať pri odpisovaní dlhodobého majetku rovnaké účtovné a daňové odpisy. Je to umožnené z dôvodu, že jednoduché účtovníctvo slúži hlavne na daňové účely.
Čo sa týka vašej otázky, pre potreby účtovníctva je potrebné oceniť automobil reprodukčnou obstarávacou cenou, t. j. cena automobilu po zistení predajných cien v autobazároch -- 500 000 Sk. Potom je potrebné zaradiť automobil do obchodného majetku zápisom do knihy dlhodobého hmotného majetku v reprodukčnej obstarávacej cene -- 500 000 Sk. Zároveň vyplníte tieto údaje:
-- názov automobilu a jeho evidenčné číslo,
-- dátum preradenia do obchodného majetku,
-- dátum uvedenia do používania,
-- ocenenie reprodukčnou obstarávacou cenou 500 000 Sk,
-- odpisový plán účtovných odpisov,
-- vstupnú obstarávaciu cenu 800 000 Sk a zostatkovú cenu na účely daňového odpisovania 400 000 Sk,
-- odpisový plán daňových odpisov.
Možnosť prerušenia odpisovania je stanovená v § 22 ods. 9 zákona o dani z príjmov. Daňovník môže odpisovanie prerušiť na jedno celé zdaňovacie obdobie, alebo na viac celých zdaňovacích období. V ďalšom zdaňovacom období pokračuje daňovník v odpisovaní tak, ako by nebolo prerušené, pričom doba odpisovania sa predlžuje o dobu prerušenia odpisovania. Zákon ukladá pri prerušení len jednu podmienku, a to, že sa musí uplatniť za celé zdaňovacie obdobie. Daňovníkovi zákon neumožňuje uplatniť odpis len za polovicu zdaňovacieho obdobia. Zákon pri prerušení odpisovania ďalšie podmienky neustanovuje. Daňovníkovi zákon nebráni uplatniť prerušenie odpisovania v prvom roku odpisovania. Súčasne nie je v zákone nijako limitovaná dĺžka prerušenia odpisovania, t. j. daňovník môže uplatniť odklad odpisovania na ľubovoľný počet zdaňovacích období aj opakovane. Do daňových výdavkov si však môže uplatniť daňové odpisy v štyroch celých zdaňovacích obdobiach z toho dôvodu, že doba odpisovania osobného automobilu je štyri roky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 22:22