StoryEditor

Právo hovorí jasnou rečou, prax je iná

22.01.2008, 23:00

Ústava dáva každému občanovi právo na náhradu škody, ktorú mu spôsobí svojím konaním súd, iný štátny orgán či orgán verejnej správy. Najväšší zákon štátu hovorí jasnou rečou, podrobnosti vymáhania odškodného dopĺňa zákon -- tzv. Lipšicovo kladivo, ktorý platí od roku 2004. Orgány štátu, ale aj obce, mestá a vyššie územné celky musia podľa neho zaplatiť občanom a firmám škody spôsobené vydaním nezákonných rozhodnutí, nesprávnym úradným postupom a nečinnosťou.
Nesprávnym úradným postupom je porušovanie povinností pri uskutočňovaní úkonov v konaní, najmä jeho nesprávne vykonanie alebo vykonanie bez splnenia zákonných podmienok. Je ním aj opomenutie urobiť úkon alebo vydať rozhodnutie v zákonom stanovenej lehote, aj nevydanie rozhodnutia. Zaň je možné považovať aj iné nekonanie príslušného orgánu.
Ak teda kataster nevydá rozhodnutie v zákonom stanovenej lehote, ide o porušenie povinnosti urobiť úradný úkon alebo vydať rozhodnutie. To isté platí aj pre prieťahy v správnom konaní na katastri.
Kedy máte právo na náhradu škody?
Ak štát poruší vaše práva, máte právo nielen na náhradu škody, ale tiež ušlého zisku, straty na zárobku, a dokonca aj na náhradu nemajetkovej ujmy. Zodpovednosť za kroky v rozpore so zákonom majú aj orgány samosprávy, napríklad starosta, obecné zastupiteľstvo či orgány vyššieho územného celku. Aj keď si nárok na odškodnenie uplatníte na nesprávnom orgáne, tento má zo zákona povinnosť postúpiť váš návrh orgánu, ktorý je príslušný konať vo veci. Účinky takto podaného návrhu na uplatnenie nároku na náhradu škody zostávajú zachované.
Aby ste sa dostali k odškodnému, protiprávnosť v prípade musí skonštatovať príslušný orgán, ktorý nezákonné rozhodnutie zruší alebo zmení. Musíte pritom využiť všetky riadne opravné prostriedky, napríklad odvolanie, aby ste mali nárok na odškodné. O náhradu škody musíte požiadať príslušný orgán štátnej správy alebo samosprávy v takzvanom predbežnom prerokovaní nároku. Ak vám po šiestich mesiacoch škodu nenahradia vôbec alebo iba čiastočne, môžete si ju vymáhať na súde.
Dôležité termíny
Mali by ste vedieť, že subjektívna premlčacia lehota na uplatnenie náhrady škody začína plynúť odo dňa, keď ste sa dozvedeli o škode a o tom, kto ju spôsobil. Plynie aj odo dňa doručenia (oznámenia) rozhodnutia zrušujúceho pôvodné -- nezákonné, rozhodnutie poškodenému alebo osobám, ktoré môžu uplatniť nárok na náhradu škody v prospech poškodeného alebo po jeho smrti. Táto premlčacia lehota je 3-ročná. Objektívna premlčacia lehota je 10-ročná a začína plynúť odo dňa doručenia nezákonného rozhodnutia poškodenému alebo osobám, ktoré môžu uplatniť nárok na náhradu škody v prospech poškodeného alebo po jeho smrti, alebo odo dňa, keď došlo k nesprávnemu úradnému postupu.

Právo na náhradu škody
Zaručuje vám ho článok 46 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky a občanom sa priznávajú dve príbuzné, navzájom nezávislé práva:
1. právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci
2. právo na náhradu škody spôsobenej nesprávnym úradným postupom orgánu verejnej moci

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 13:59