StoryEditor

Trhy Slovenska a USA sa výrazne líšia

07.06.2004, 00:00
Ochrana vlastníctva ľudí je vo vyspelých ekonomikách, takpovediac, svätá a štát ju prísnym okom stráži -- máločo ponechá na voľný trh bez kontroly. Platí to aj o kúpe a predaji nehnuteľností, kde sú okrem finančných prostriedkov fyzických osôb v hre aj dane v prospech štátu či provízie pre realitných maklérov.

Ochrana vlastníctva ľudí je vo vyspelých ekonomikách, takpovediac, svätá a štát ju prísnym okom stráži -- máločo ponechá na voľný trh bez kontroly. Platí to aj o kúpe a predaji nehnuteľností, kde sú okrem finančných prostriedkov fyzických osôb v hre aj dane v prospech štátu či provízie pre realitných maklérov. Ako príklad poslúži USA, kde je realitná loby druhá najsilnejšia v krajine, hneď za automobilovým priemyslom. Je to pochopiteľné, veď v USA oficiálne pôsobí vyše milióna realitných agentov na približne 300 miliónov obyvateľov, čo v praxi znamená, že ide o jedného agenta na 300 ľudí. Realitný trh v USA je tak detailne podchytený a štatistiky sú vo všetkých smeroch presné a dôveryhodné.

Takmer storočná tradícia
"Oficiálny licenčný zákon, ktorým sa upravuje realitná činnosť, vydali v USA v roku 1908. Podmienky na získanie licencie sa v jednotlivých štátoch únie líšia, jedno však majú spoločné -- bez licencie sa podnikať nesmie," hovorí viceprezident Národnej asociácie realitných profesionálov USA (NAR) Art Godi z Kalifornie. Spresňuje, že o licenciu môže požiadať osoba staršia ako 18 rokov, ktorá na vlastné náklady prejde osobitným, prierezovým vzdelávacím procesom. Musí spraviť štátne skúšky a preukázať absolútnu bezúhonnosť. Pri prvých skúškach musí okrem vedomostí uviesť, pre koho bude pracovať, a získa dočasnú licenciu na štyri roky. Počas tejto lehoty absolvuje ďalšie vzdelávacie kurzy na vlastné náklady a až po druhých štátnych skúškach získa trvalú licenciu a môže si založiť vlastnú firmu. Počas celého výkonu realitnej činnosti je pod štátnym dohľadom. "Práve preto, že berieme províziu, sme pod štátnou kontrolou," vysvetľuje Godi.
Na porovnanie -- na Slovensku je realitná činnosť viazanou živnosťou. Postačí vysokoškolské vzdelanie ekonomického, právnického alebo stavebného smeru. Prípadne úplné stredoškolské vzdelanie s maturitou a päť rokov praxe v obore. Žiadne špeciálne kurzy so zameraním na realitnú činnosť nie sú potrebné. "Bezúhonnosť sa síce tiež vyžaduje, ale len v odbore činnosti. Čo kto spôsobil predtým, sa pri vydaní živnostenského listu neskúma," konštatuje viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Zdeno Kezman.

Dôraz na etiku
Dôležitú úlohu pri obchodovaní s realitami zohráva etický kódex a transparentnosť na trhu. V USA poznajú históriu prakticky každej nehnuteľnosti. Koľko bolo predchádzajúcich vlastníkov, akú pôžičku si kto pri kúpe zobral a za koľko potom objekt predal -- to všetko má verejnosť k dispozícii. Takisto je presne podchytený podiel prevodu nehnuteľností bez účasti realitného makléra v danom časovom období. V priemere ide podľa Godiho o 18 percent ročne. "Počet obchodov na Slovensku a cenové relácie vedia vyhodnotiť jedine katastrálne úrady, pretože im cez ruky prechádzajú všetky kúpno-predajné zmluvy. Keby kataster centrálne zbieral jednotlivé údaje a vydal štatistiku, mohli by sme sa oprieť o konkrétne čísla. Zatiaľ sa pohybujeme len v rovine odhadov," reaguje konateľ realitnej kancelárie Cerean v Banskej Bystrici Jaroslav Valovič.
"Takmer 90 percent realitných maklérov USA zastrešuje národná asociácia. Členmi nie sú firmy, ale jednotlivé fyzické osoby. Platí to aj o štátnom dohľade -- kontrole podliehajú jednotlivci," hovorí prezidentka NAR Carol Wenriceová. Dodáva, že len tak sa dá zabezpečiť transparentnosť obchodov, čo si realitní profesionáli uvedomujú a združujú sa napriek nepovinnému členstvu. Podľa členky Predstavenstva NARKS Adriany Litomerickej je na Slovensku situácia úplne opačná. Vyše sto členov asociácie, ktorá funguje 12 rokov, sú výlučne právnické osoby. Každá pritom zamestnáva v priemere päť až šesť ľudí, takže oficiálne je podchytených okolo 500 až 600 ľudí z tejto brandže.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 20:07