StoryEditor

Prešovská spoločnosť pomáha hľadať investorov

07.06.2004, 00:00
Poradenstvom v oblasti podpory hospodárskej spolupráce medzi Nemeckom, ktoré je dlhodobo najdôležitejším hospodárskym partnerom a Slovenskom, sa zaoberá prešovská firma Ost-west Partner. V súčasnosti pracuje najmä pre tri skupiny nemeckých klientov. V prvej sú nemecké krajinské ministerstvá.

Poradenstvom v oblasti podpory hospodárskej spolupráce medzi Nemeckom, ktoré je dlhodobo najdôležitejším hospodárskym partnerom, a Slovenskom, sa zaoberá prešovská firma Ost-west Partner. V súčasnosti pracuje najmä pre tri skupiny nemeckých klientov. V prvej sú nemecké krajinské ministerstvá. "Napríklad ministerstvá hospodárstva spolkových krajín Porýnie-Falcko a Sársko majú záujem o spoluorganizáciu rôznych kooperačných stretnutí podnikateľov na Slovensku alebo v uvedených spolkových krajinách. Tieto spolkové krajiny mimoriadne citlivo vnímajú slovenskú hospodársku realitu, a preto cieľavedome smerujú záujem svojich podnikateľov aj do regiónov stredného a východného Slovenska," vysvetľuje majiteľ spoločnosti Dušan Kováč. Spomínané slovenské regióny navštívil napríklad v roku 2002 štátny tajomník ministerstva hospodárstva Porýnia-Falcka Günter Eymal s delegáciou podnikateľov.
K ďalšej skupine klientov patria nemecké obchodné a priemyselné komory, pre ktoré pracuje ako slovenský koordinátor rôznych projektov. K najväčším patrí kooperačný workshop zameraný na automobilový priemysel, ktorý pripravujú v spolupráci s Trnavskou regionálnou komorou SOPK pre obchodnú a priemyselnú komoru -- IHK Sudwestsachsen so sídlom v Chemnitzi.
V súčasnosti sa realizuje ďalší sasko-slovenský projekt v oblasti technológií pre životné prostredie, ako aj projekt vytvárania inovačných sietí medzi saskými a slovenskými firmami a ďalšie projekty.
V posledných mesiacoch stúpol záujem nemeckých malých a stredných firiem o Slovensko. Ambíciou firmy je preto pomôcť konkrétnym firmám, respektíve regiónom, k získaniu nových investorov a zintenzívneniu hospodárskych aktivít na ich území. "Spolupracujeme s firmami, ktoré prejavili pripravenosť investovať aj do dosiaľ zdanlivo menej zaujímavých regiónov na východnom a strednom Slovensku," hovorí Kováč. Konkrétnym výsledkom by mala byť investícia nemeckej strojárskej firmy v Prešove. Zatiaľ sa ako problém javí nájsť vhodnú plochu na výstavbu nového závodu na zelenej lúke. Kováč však verí, že vo veľmi krátkom čase sa nájde vhodné riešenie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 19:55