StoryEditor

V Dubline vzniká pobočka Sario

20.01.2008, 23:00

Pôsobíte v Írsku tri roky a máte už za sebou zaujímavé projekty. Čo by ste vyzdvihli?
Po nadviazaní mnohých kontaktov z írskej podnikateľskej sféry sa nám podarilo založiť spoločnú organizáciu na podporu vzájomných obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Írskou republikou -- Slovensko-írsku obchodnú asociáciu. Jej predsedom je James Nugent, ktorý reprezentuje viacero úspešných spoločností, napríklad OPUS Land, ktorá prejavila záujem o výstavbu polyfunkčného centra v Bratislave v lokalite Lamač-Rázsochy. Ďalším dôležitým krokom zo strany obchodno-ekonomického oddelenia bola iniciatíva smerujúca k založeniu podporného subjektu aktivít OBEO -- Slovenskej obchodnej a investičnej agentúry so sídlom v Dubline, ktorá by sa neskôr mohla stať oficiálnym zastúpením agentúry Sario v Írsku.
A čo Íri na Slovensku?
Dôležitým subjektom, ktorý významne podporuje obchod medi Slovenskom a Írskom, je aj zastúpenie írskej vládnej agentúry na podporu obchodu Enterprise Ireland v Prahe, ktorá pokrýva aj územie Slovenska. Verím, že expanzia vzájomných hospodárskych vzťahov vyústi do otvorenia pobočky tejto írskej inštitúcie aj na Slovensku.
Čo pripravujú írski developeri u nás?
Je to dlhší zoznam už rozbehnutých projektov, ale na ilustráciu spomeniem mediálne málo známy projekt írskeho developera Quinlan Private s názvom Bratislava South City, zameraný na výstavbu asi 8 000 nových rezidenčných jednotiek v hodnote 1,8 miliardy eur. V poslednom čase sa značne zvýšil záujem írskych firiem o outsourcing na Slovensku v oblasti IT a softvérových aplikácií.
Podnikli ste aj podujatia na predstavenie Slovenska?
Najdôležitejším podujatím minulého roka bola realizácia biznis fóra v dublinskom hrade pri príležitosti prvej oficiálnej návštevy prezidenta Ivana Gašparoviča v Írsku, ktorého sprevádzal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ako aj početná skupina významných slovenských podnikateľov. Reprezentačný priestor v Dublin Castle -- State Apartments, nám odsúhlasil osobne írsky premiér Bertie Ahern. Mimochodom, keď írski partneri videli, že mohli s nami rokovať v miestnosti, kde stojí trón bývalých britských miestokráľov, stúpla nielen prestíž podujatia, ale i celého Slovenska. Dobré vzťahy nám pomohli vytvoriť aj ďalšie oficiálne návštevy či už premiéra Roberta Fica, ako aj pracovná návšteva predsedu Výboru Národnej rady pre hospodársku politiku Maroša Kondróta. Írski podnikatelia sa po takýchto podujatiach vždy viac zaujímajú o Slovensko. Našou úlohou je robiť poradenstvo a servis firmám, samozrejme v rámci možností. Niekedy nám však chýba spätná väzba, čo ma v Írsku niekedy dosť prekvapuje.

V našich uliciach sa čoraz viac objavujú írski turisti. Zvyšuje sa ich záujem o Slovensko?
Určite áno, z toho dôvodu sa začiatkom novembra 2007 v reprezentačných priestoroch sídla dublinského primátora Mansion House v tesnej blízkosti írskeho Parlamentu so svojimi projektmi predstavilo asi 30 zástupcov slovenských podnikateľských subjektov. Na príprave workshopu významne participovala aj Slovenská obchodná a investičná agentúra so sídlom v Dubline, Sky Europe a mnohí ďalší, za čo by som im aj touto cestou rád poďakoval. Vychádzajúc z oficiálnych štatistických ukazovateľov vlani navštívilo Slovensko približne 5 000 Írov, ale podľa môjho názoru neregistrovaných návštevníkov bolo oveľa viac. Uvedenú štatistiku poriadne zmenil len septembrový futbalový kvalifikačný zápas na EURO 2008 Slovensko -- Írsko (asi 7 500 írskych fanúšikov). Letecké linky Dublin -- Bratislava/Košice spoločností SkyEurope a Ryanair sú dobre využité. Pred nami je teraz príprava medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu Holiday World Show 2008 (24. -- 27. január), po prvýkrát v histórii veľtrhu bude mať SR svoju oficiálnu účasť prostredníctvom prezentácie Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Posledné roky sa intenzívne zameriavame na možnosti zviditeľnenia cestovného ruchu na Slovensku so zameraním na cieľovú skupinu írskych turistov, predovšetkým možnosti zvýšenia ich návštevnosti u nás.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 05:23