StoryEditor

Žilinčania najprv vynovia panelák v počítači

24.07.2006, 00:00
Žilinská firma BASF Stavebné hmoty Slovensko patrí k popredným dodávateľom stavebných hmôt a špeciálnych systémov na Slovensku. Stavebným firmám ponúka produkty z oblasti priemyselných podláh, stavebných systémov, fasád, náterov a prísad do betónov a mált. Na Slovensku už šiesty rok a jej zákazníci ju donedávna poznali pod názvom Degussa stavebné hmoty.

Žilinská firma Degussa Stavebné hmoty patrí k popredným dodávateľom stavebných hmôt a špeciálnych systémov na Slovensku. Stavebným firmám ponúka priemyselné podlahy, stavebné systémy, fasády, nátery a prísady do betónov a mált. Na trhu je už šiesty rok. Jej zákazníci ju však o krátky čas budú poznať pod názvom BASF Stavebné hmoty Slovensko. Začiatkom júla totiž nemecká chemická spoločnosť BASF AG dokončila akvizíciu divízie Stavebnej chémie koncernu Degussa AG, a tak sa Degussa zmení na BASF. Riaditeľ žilinskej firmy, ktorá sa tak stala súčasťou nového koncernu Ján Trojan, to pokladá za dobrú správu pre ďalšie pokračovanie vo vývoji nových technológií a materiálov v stavebníctve.

Zamerali sa na opravy
Žilinská firma od začiatku svojho pôsobenia ponúka výrobky v stavebnej chémii a okrem iného pomáha pri oprave panelákov alebo súkromných domov. Keďže v súčasnosti ide o žiadanú a zároveň podnikateľsky zaujímavú záležitosť, pre spoločnosť sa stala hlavnou náplňou podnikania. "Zákazníkom ponúkame inžiniersku činnosť. Zahŕňa vypracovanie technicko-ekonomickej úvahy, týkajúcej sa opráv panelákov spojených s návrhom vhodných riešení opráv. Súčasťou služby je aj energetický audit alebo spracovanie farebného riešenia fasád domov pomocou vizuálneho softvéru," hovorí odborný a technický poradca Dušan Mišovic. Dnes má žilinská firma štyridsať zamestnancov.

Osobitné poradenské služby
Žilinská firma poskytuje poradenské služby prostredníctvom svojich takzvaných fasádnych štúdií. Ide o špecializovaný softvér, ktorý majú k dispozícii predajcovia jej výrobkov v každom väčšom slovenskom meste. Záujemcovia o omietky cez počítačovú vizualizáciu uvidia, ako ich dom alebo panelák bude vyzerať po komplexnej obnove. "Výhodou je, že vidia, koľko a za čo platia. Pri terajších cenách stavebných materiálov je to dôležité," hovorí Marián Baraniak, majiteľ firmy na predaj stavebných materiálov Realfloor v Leopoldove, ktorá softvér využíva.
Obnova panelákov sa na Slovensku robí už od deväťdesiatych rokov. Ale až teraz sa jej na Slovensku začíname naplno venovať. "Dôležité je, aby sa robila pod dohľadom odborníkov a aby tam pracovali kvalifikovaní ľudia. Je to rozhodujúce pre kvalitný výsledok," zdôrazňuje Ján Trojan.

Komplexná obnova panelákov
Žilinčania začali s komplexnou obnovou panelákov vlani a podľa Jána Trojana je o ňu veľký záujem. "Väčšina panelových bytov nevyhovuje súčasnému trendu. Stavebné konštrukcie a technické zariadenia sú opotrebované, ohrozujú bezpečnosť i zdravie majiteľov bytov," zdôrazňuje Trojan. Opraviť treba balkóny a lodžie, ako aj ploché strechy činžiakov, ktoré zatekajú. Komplexnou obnovou možno zvýšiť životnosť panelákov až o tridsať rokov.
Žilinská firma v spolupráci s bankami ponúka správcovským spoločnostiam, spoločenstvám vlastníkov bytov a bytovým družstvám aj financovanie pri komplexnej obnove panelákov. Podľa marketingovej manažérky Dagmar Pivkovej spolupracujú najmä s ČSOB a OTP Bank.
"S firmou sme začali spolupracovať v marci a o komplexný balík spoločných produktov je veľký záujem na celom Slovensku. Balík zahŕňa projektové riešenie pre komplexnú obnovu panelákov, výber dodávateľov prác i financovanie pomocou našej banky. Sú to služby pod jednou strechou a klienti si ušetria čas i peniaze, pretože dostanú praktické rady od našich zamestnancov a odborníkov žilinskej firmy," informuje Mária Šimončičová, riaditeľka odboru riadenia produktov OTP Bank.
S úvermi na obnovu bytového fondu má dobré skúsenosti aj ČSOB. Podľa produktovej manažérky ČSOB odboru úverov pre malé a stredné podniky Renáty Nickmanovej je to finančne výhodné riešenie pre každého majiteľa bytu. "Spoluprácu so Žilinčanmi rozbiehame od začiatku roka a plánujeme ju neustále zintenzívňovať," dodáva Renáta Nickmanová.

Stavili na nové produkty
Degussa Stavebné hmoty v Žiline je na Slovensku priekopníkom vo využívaní nových hmôt v stavebníctve. Už pred dvoma rokmi na stavebnom veľtrhu Coneco Racioenergia v Bratislave firma získala Zlatú plaketu za špeciálne cementové lepidlo na všetky typy obkladov a povrchov vyrobené nanotechnológiou. K ďalším novinkám patrí aj fasádna silikónová omietka novej generácie, ktorá obsahuje špeciálne prísady proti plesniam, machom a lišajníkom. V júni tohto roka v spolupráci so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave predstavila odborníkom sériu špeciálnych opravných mált Emaco Nanocrete, opäť vyrobených nanotechnológiou. Je to svetová novinka a jednotlivé typy mált možno použiť napríklad pri oprave balkónov, prefabrikovaných častí obytných domov, ale aj mostov, komínov a ďalších stavieb. Tento i ďalšie produkty v stavebnej chémii vyrábajú v závodoch v Španielsku, Anglicku, Nemecku, Taliansku a Belgicku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 16:05