StoryEditor

Najťažšie je pracovať s ľuďmi

07.06.2004, 00:00

Ocenenie Začínajúca podnikateľka v rámci súťaže Vynikajúca podnikateľka Slovenska na rok 2004 získala Jaroslava Vozárová, šéfka Penziónu Gitka pri Vrútkach v dedinke Lipovec. Podnikanie v rodinnej firme prevzala po smrti svojej mamy, ktorej meno penzión nesie. Ako spomína, začiatkom deväťdesiatych rokov mala mama záujem sprivatizovať prevádzku, v ktorej pracovala. Keďže sa to nepodarilo, rozhodla sa aj s manželom prerobiť prístavbu pri rodinnom dome na krčmičku. Spočiatku varili asi desať -- dvadsať obedov denne. Vozárová, v tom čase ešte dievča, pri práci asistovala. Aj si zašomrala, že niečo vymysleli a ona im musí pomáhať. Práca ju však začala baviť. Získala na ňu aj kvalifikáciu v odbore kuchár-čašník.
Po smutnej udalosti v rodine bolo treba zvážiť, ako ďalej s podnikaním. Rozhodla sa zobrať zodpovednosť na svoje plecia. Malú reštauráciu prevzala v roku 1999. Objem i ponuku jej služieb postupne rozširovala. V súčasnosti popri prevádzkovaní reštaurácie poskytuje formou rozvozu firma aj závodné stravovanie. O distribúciu takmer štyristo obedov denne sa stará otec s manželom. Vrátane členov svojej rodiny dnes v reštaurácií zamestnáva 15 pracovníkov. Ešte pred jeden až dvoma rokmi však sama v kuchyni aj s manželom varila. Začínala o piatej ráno, končila o desiatej hodine večer. Dnes už viac času môže venovať oddychu a rodine.
Podnikať podľa jej názoru vôbec nie je jednoduché. Najťažšie je pracovať s ľuďmi, nájsť kvalifikovaných a spoľahlivých zamestnancov. Veľkú radosť má z pochvaly od zákazníkov a z toho, že sa k nim ľudia vracajú. Ako pripomína za veľa vďačí pomoci a podpore ľudí v jej okolí.
Pani Jaroslava plánuje rozšíriť penzión o ubytovacie kapacity v siedmich apartmánoch. Nablízku je totiž rad možností na lyžovanie či letnú turistiku. Spolu s manželom pripravili projekt, prostredníctvom ktorého chcú požiadať o čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Doteraz všetky aktivity spojené s vybudovaním podnikania financovali z vlastných prostriedkov, prípadne si požičali v rámci rodiny. Veľkú časť výdavkov ušetrili, pretože veľa vecí si vedeli spraviť svojpomocne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 00:47