StoryEditor

Anglická univerzita je továreň na eseje

30.01.2008, 23:00

Dostať sa na britskú vysokú školu je v súčasnosti ľahšie ako bývalo, ale treba platiť. V Škótsku môžu ešte stále aj Slováci študovať bez platenia školného. V Anglicku už nie. Zaviedol to Tony Blair. Ročné školné je tritisíc libier. Je síce pravda, že štát na uhradenie školného poskytuje bezúročnú pôžičku aj študentom z iných krajín Európskej únie, ale tak či tak je to, zvlášť pre našinca, veľký finančný výdavok.
Sprístupnenie vzdelania
Prečo nemôže byť anglické vysokoškolské štúdium bezplatné, tak ako predtým? Premiér Blair argumentoval, že nechce, aby deväťdesiat percent národa pracovalo v manuálnych zamestnaniach, krajina sa má uplatniť v medzinárodnej konkurencii vedomosťami, vzdelaním, originalitou. Preto sa britská vláda usiluje o sprístupnenie vysokoškolského vzdelania až polovici mladej generácie. Blair tvrdil, že vzdelávanie takého obrovského množstva ľudí sa nedá financovať len zo štátnych prostriedkov a presunul finančné bremeno na výdavky za vzdelávanie zo štátu na občanov. A tak dostať sa na britskú vysokú školu je dnes podstatne ľahšie, ako sa dostať na slovenskú, alebo českú univerzitu. Z hľadiska učiteľa to však prínosné nie je. Aj keď sú najlepší študenti rovnako dobrí, ako vždy bývali, najhoršia tretina je dnes podstatne horšia.
Viac do hĺbky
V porovnaní s našimi slovenskými univerzitami, kde sa ešte stále pričasto kladie dôraz na encyklopedické vedomosti a šírku vzdelania, ide britské vysokoškolské štúdium analyticky do hĺbky v relatívne úzkom okruhu vedomostí. Predpokladá sa, že ak sa študent naučí napríklad porozumieť literárnemu textu na základe niekoľkých titulov za rok, môže metódu, ktorú si osvojil, použiť i na iné diela. Štúdium medicíny je, podľa všetkého, orientované podstatne praktickejšie ako na Slovensku či v Česku.
Britské školy sú pozorudodným kozmopolitným prostredím. Na univerzite, kde pôsobím, študujú mladí ľudia približne zo stovky štátov. Od študentov sa očakáva predovšetkým samostatné myslenie a vlastný názor, ktorý sa prejavuje najmä pri písaní seminárnych a iných prác, ktorých je neúrekom. Niektorí študenti dokonca tvrdia, že britské univerzity sú továrňami na eseje.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 13:07