StoryEditor

Anketa HN: Benefity pre zamestnancov

07.03.2007, 23:00

1. Čo sa vám z benefitov pre zamestnancov najviac osvedčilo?

2. Je niečo v tejto oblasti pre vašu brandžu špecifické?

Mikolaj Mogilnicki

riaditeľ oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti Pivovary Topvar
1.
Väčšina benefitov pre zamestnancov je definovaná v kolektívnej zmluve, ktorú uzatvára vždy raz ročne zamestnávateľ a odborová organizácia. Z finančných benefitov sú pre zamestnancov najatraktívnejšie výhody typu týždeň platenej dovolenky navyše či príspevok na stravovanie. Veľmi obľúbené sú aj spoločenské, športové či kultúrne akcie.
Náš systém benefitov platí pre všetkých zamestnancov rovnako. V rámci kolektívnej zmluvy však existuje možnosť čerpať príspevok zo sociálneho fondu na individuálne využitie. Tu si každý človek môže sám vybrať, akú formu benefitu preferuje, či napríklad príspevok na cestovanie alebo regeneráciu pracovnej sily, prípadne doplnkové dôchodkové sporenie či príspevok na zdravotnú starostlivosť.

2. V našej spoločnosti pracuje takmer tisíc zamestnancov, ktorí pôsobia na rôznych pracoviskách po celom Slovensku. Preto sa snažíme venovať nielen "tradičným" finančným či nefinančným benefitom, ale organizovať aj akcie, na ktorých majú zamestnanci príležitosť spolu sa stretnúť a zabaviť. A, samozrejme, špecifický je pre našu firmu náš produkt - pivo, ktorý pravidelne poskytujeme zamestnancom. A tento benefit je naozaj veľmi obľúbený.

Vladimíra Josefiová

vrchná riaditeľka odboru Ľudské zdroje VÚB banky
1.
Naša banka ponúka zamestnancom možnosť výberu medzi benefitmi na športové či kultúrne akcie, nadštandardnú zdravotnú starostlivosť a jazykové vzdelávanie - takzvanú kafeteriu benefitov. Do popredia záujmu zamestnancov sa dostáva i možnosť využiť príspevok na dovolenkový zájazd a možnosť využiť takzvanú sick leave starostlivosť o zdravie, to znamená dvakrát dva dni voľna v kalendárnom roku, v prípade choroby, nad rámec zákona.
V tomto smere nediskriminujeme žiadnu skupinu zamestnancov. Manažéri v rámci programu benefitov dostávajú absolútne rovnaký príspevok ako radoví zamestnanci. Tento trend chceme preferovať aj naďalej.

2. Pretože sme bankovou inštitúciou, majú, samozrejme, všetci zamestnanci možnosť využívať zvýhodnené podmienky pri poskytovaní širokého rozsahu bankových služieb. Vzhľadom na priaznivé úrokové sadzby sa vo veľkej miere využívajú hypotekárne a spotrebné úvery. Široká sieť sesterských bánk nám umožňuje využívať i benefity rekreácie našich zamestnancov, napríklad v prímorských strediskách v Taliansku a Chorvátsku, za vyhovujúce ceny.

Tomáš Gaisl

konateľ špedičnej a logistickej spoločnosti Sundl
1.
Prispievame okrem iného tým, ktorí si sporia formou doplnkového dôchodkového poistenia. Podľa našich skúseností však hlavne na manuálnych pozíciách, napríklad pri pracovníkoch v sklade, zostávajú najprimárnejšou motiváciou peniaze. Snažíme sa preto týchto ľudí stimulovať zvýšením určitých príplatkov nad minimálny rámec stanovený Zákonníkom práce či využitím maximálne daňovo uznateľnej hodnoty stravných lístkov, čiže opatreniami zvyšujúcimi ich reálny príjem. V tejto skupine zamestnancov sa nám neosvedčila snaha motivovať ich vecnými darmi, respektíve príspevkami na kultúrne či športové akcie.

2. Nie som si vedomý špecifickosti našej brandže z hľadiska starostlivosti o zamestnancov.
Zaujímavosťou je, že do budúcnosti uvažujeme pri určitej skupine zamestnancov o ich zainteresovanosti na zisku, ktorý by vyplynul zo zákaziek akvirovaných a zrealizovaných na základe ich aktívnej činnosti, a nie aktivít materskej spoločnosti v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 19:25