StoryEditor

Melicherčík: Ocenenie odrazom výsledkov

18.06.2003, 00:00
Spoločnosť Datalan získala na tohtoročnom Cofaxe prestížne ocenenie IT firma roku 2003. Generálneho riaditeľa spoločnosti Miroslava Melicherčíka sme sa spýtali na dosiahnuté výsledky, ktoré mohli v konkurencii ostatných firiem najviac zavážiť.
- Výsledky, ktoré sme dosiahli minulý rok, bolo ťažké prehliadnuť. Boli naozaj vynikajúce, pričom ani zďaleka nešlo len o ekonomické ukazovatele. Som presvedčený, že práve to rozhodlo o tom, že sme dokázali obstáť vo veľmi silnej konkurencii. Hodnotiaca komisia zaiste zohľadnila aj naše investície do vzdelávania a aktivity, ktoré vyvíjame na poli informatizácie slovenskej spoločnosti. Pokiaľ ide o vzdelávanie, Datalan ročne vynakladá na túto činnosť niekoľko miliónov. Napríklad tento rok to bude okolo tri a pol milióna korún. Osobitnú kapitolu predstavujú aktivity v oblasti informatizácie slovenskej spoločnosti. Považujeme to za kľúčový predpoklad rozvoja IT trhu. Minulý rok sme zorganizovali konferenciu k tejto problematike za účasti mnohých zainteresovaných subjektov, ktorá mala pomerne dobrý ohlas, a všimla si to aj komisia. Momentálne pripravujeme jej druhý ročník.
Čo bude hlavnou témou nadchádzajúceho podujatia?
- Zainteresované subjekty by mali začať vyvíjať spoločný a súvislejší tlak na vládu a parlament pri vytváraní priaznivejších podmienok na rozvoj informatizácie spoločnosti. V tomto smere Slovensko v porovnaní s inými krajinami zaostáva. V mnohých štátoch rozvoj informačných technológií zastrešuje osobitné ministerstvo. Možno by aj u nás bolo vhodné vytvoriť centrálny orgán, aby informatizácia nabrala rýchlejšie tempo. Aj o týchto otázkach budeme zoširoka diskutovať.
Datalan sa v ďalšom období netají vysokými ambíciami...
- Nikdy sme sa netajili tým, že našou ambíciou je byť nositeľom informatizácie. Nie je vôbec jednoduché, aby vás konkurencia začala brať ako subjekt, ktorý posúva odvetvie informačných technológií dopredu. Myslím si, že na Slovensku sa nám to podarilo, čoho dôkazom je aj cena IT firma roku 2003. Toto ocenenie však nepreceňujeme, berieme ho len ako potvrdenie správnosti cesty, po ktorej kráčame. Na nej chceme zotrvať. Radi by sme totiž zohrávali kľúčovú úlohu aj na európskom poli. Berieme to ako výzvu.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 11:42