StoryEditor

Burzy sa spamätali zo sérií poklesov

02.08.2004, 00:00

Americké burzy sa spamätali zo série poklesov, ktoré trvali šesť týždňov. Pomohli k tomu lepšie ako očakávané výsledky spoločností Verizon Communications a Boeing. Ale posledný dobrý týždeň júlové výsledky nezachránil. Tie boli najhoršie od decembra 2002. "Čoraz viac výdavkov domácností ide na benzín a to spomaľuje ekonomický rast," komentovala situáciu na trhu pre agentúru Bloomberg Janna Sampsonová z investičnej firmy OakBrook Investments. Aj keď samotné zisky boli dobré, veľa očakávaní sa muselo znížiť.
Index Standard & Poor's 500 si od pondelka do piatka pripísal 1,4 percenta a posilnil sa tak na hranicu 1101,72 bodu. Za júl sa oslabil o 3,4 percenta. Užší Dow Jones Industrial Average si od piatka pridal na hodnote 1,8 percenta a uzavrel s 10 139,71 bodu. Za mesiac skončil nižšie o 2,8 percenta. Technologicky ladený index Nasdaq Composite si polepšil o 2,1 percenta na 1 887,36 bodu. Za posledné štyri týždne padol o 7,8 percenta. Okrem ropy zamiešal karty na trhu aj slabý rast americkej ekonomiky. Rast hrubého domáceho produktu, teda všetkých tovarov a služieb vyrobených na území štátu, rástol v druhom štvrťroku o 3 percentá. Analytici pritom odhadovali ešte o polovicu vyšší výkon ekonomiky.
Na európskych burzách bola podobná situácia. Aj tam došlo v poslednom týždni k obratu, ale na celomesačné výsledky to nemalo zásadný vplyv. Trhy ťahali najmä oceliarne Arcelor a Corus Group. Obchodníci sa totiž nádejali, že cena za tento tovar ostane naďalej vysoká. "Rast príjmov je stále veľmi rýchly," skonštatoval pre agentúru Bloomberg Arnaud Stenuit z Dexia Asset Management. Index Dow Jones Stoxx 50 si za vlaňajší týždeň polepšil o 1,9 percenta a prelomil tak sériu strát ešte spred dvoch rokov. Širší Stoxx 600 si zase pripísal 1,6 percenta. V rámci tohto indexu boli najúspešnejšie firmy vyrábajúce základné suroviny. Akcie najväčšieho svetového producenta papiera, spoločnosti Enso Oyj, získali na hodnote desať percent. Podnik totiž mal lepšie ako očakávané výsledky v druhom štvrťroku a takisto mu zvýšený dopyt dovolí upraviť niektoré ceny nahor.
Opačný trend bol na ázijských burzách. Tam ťahali trhy nadol slabé výsledky exportérov Sony a Pioneer. Aj v tomto regióne hrala svoju úlohu vysoká cena ropy, ktorá poslala nadol akcie taiwanského leteckého prepravcu Eva Airways. "Elektronický priemysel je v ťažkej situácii, pretože sa očakáva utlmenie dopytu," povedal pre agentúru Bloomberg Shigeharu Shiraishi z SG Yamaichi Asset Management. To sa podľa neho odrazí na akciách. Index Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific, ktorý sleduje 900 titulov, stratil za týždeň 4,3 percenta. "Technologický sektor je na vrchole a spomalenie rastu ziskov ponechá akcie dole," myslí si Hideo Ueki z UBS Global Asset Management. Ako dodal, on sám znížil podiel týchto titulov vo svojom portfóliu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 19:33