StoryEditor

Striebro je investíciou do budúcnosti

10.01.2008, 23:00
Striebro, ktoré akosi zostáva v tieni zlata a je často nazývané aj "zlato chudobných", môže v nasledujúcich rokoch svojím výkonom pripraviť investorom príjemné prekvapenie.

Rekordné zhodnotenie
Za posledné roky sa tento kov zhodnotil o viac ako sto percent a určite nepovedal ešte posledné slovo. Pokiaľ v roku 2005 bol denný pohyb ceny len zopár centov, v súčasnom období je to spravidla už dvojciferné číslo. A nebude trvať dlho, keď sa dostaneme k dennému pohybu v rozhraní niekoľkých dolárov.
Cena sa hýbe na základe faktora dopyt - ponuka, ak vynecháme manipulácie a špekulácie. Takmer 60 rokov je striebro v štrukturálnom deficite, to znamená, že každý rok sa spotrebuje viac bieleho kovu, než sa vyťaží. Historické zásoby sa takmer minuli, priemyselná spotreba a investičný dopyt zostávajú konštantné, avšak ťažba nevzrastá priamo úmerne s dopytom. Týmito skutočnosťami sa preto striebro stáva vzácnejšie než zlato. Jedinečnosť, ako aj široké využitie striebra, transformovali tento kov na úroveň strategickej komodity.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok.. 

Rast môže pokračovať
Zlato sa v tomto roku zastavilo tesne pod historickým maximom, ropa dosiahla nové maximum na hodnote sto dolárov za barel (159 litrov), ale striebro zaostávalo. Po prvýkrát v 50-ročnej histórii malo zlato lepšie ročné percentuálne zhodnotenie ako striebro. Je to nejaké znamenie, čo môžeme očakávať v nasledujúcich rokoch? Alebo žeby striebro šetrilo sily pred raketovým štartom smerom k novým úrovniam? Graf má býčí charakter, faktory ovplyvňujúce rast ceny sú opodstatnené, potenciál pre rast ceny je obrovský a investori sa konečne začínajú prebúdzať. Príslovie vraví, že trpezlivosť prináša ovocie. Ovocie aby dozrelo, potrebuje na to určitý čas a ten čas je už takmer cítiť vo vzduchu. Striebro je pravdepodobne na najlepšej ceste odvďačiť sa tej časti populácie, ktorá po dlhé roky doň vkladala svoje nádeje.

Bezpečnosť nadovšetko
Jedno je isté. So vzrastajúcou globálnou infláciou a rastúcim geopolitickým napätím sa budú ľudia čoraz viac obracať k bezpečným investíciám. A drahé kovy nimi jednoznačne boli, sú a aj naďalej zostanú.
Marian Lachyta, g-vision.sk

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 07:27