StoryEditor

Akciové trhy fondom nepriali

22.08.2007, 00:00
Svetové akciové trhy majú za sebou ťažký týždeň. No straty z prvých štyroch dní sa im v poslednom obchodnom dni týždňa podarilo zastaviť a burzy zamierili opäť nahor. Najväčšie straty utrpeli podielové fondy, ktoré nakupujú akcie v strednej Európe.

Straty však zmierňovala slovenská koruna, ktorej sa v uplynulom týždni nedarilo. Oproti euru sa znehodnotila o 0,86 percenta a oproti doláru až o 2,34 percenta.

FED zasahoval
Obchodovanie na amerických akciových trhoch zaznamenalo najpohyblivejší týždeň za posledné roky. Prehlbujúce sa problémy finančného sektora a ďalšie negatívne signály zo strany poskytovateľov hypoték poslali akciové indexy k niekoľkomesačnému minimu a počas štvrtkového obchodovania strácali oproti hodnotám z polovice júla až 10 percent. "Takýto výrazný pokles obyčajne trvá niekoľko mesiacov," konštatuje Kristián Boldiszár zo spoločnosti RM-S Market.
Ďalším masívnym výpredajom zabránila až americká centrálna banka (FED) neočakávaným znížením medzibankovej diskontnej sadzby zo 6,25 na 5,75 percenta. Mnohí analytici považujú podľa Boldiszára tento krok za predzvesť zníženia hlavnej úrokovej sadzby na septembrovom zasadnutí. "Následný masívny piatkový nákup akcií pomohol akciovým indexom odlepiť sa z kľúčových podporných úrovní," hovorí Boldiszár. Podielové fondy amerických akcií nakoniec uzavreli týždeň s 1,2-percentným ziskom.

Nepresvedčivá Európa
Podielové fondy západoeurópskych akcií stratili zhruba 1,5 percenta. Obchodovanie na západoeurópskych trhoch sa minulý týždeň rovnako nieslo pod taktovkou FED-u, hoci vývoj skúsila ovplyvniť aj Európska centrálna banka, ktorá vyhlásila, že situácia sa už dostáva do normálu. Obchodovanie na starom kontinente aj preto nebolo až také dramatické, rast z konca týždňa dokázal zmazať straty nemeckého aj britského trhu, ktorých indexy skončili týždeň v kladných číslach. "Britská centrálna banka ponechala základnú sadzbu neznemenú, pričom vo svojom komentári naznačila, že neočakáva nutnosť zvyšovať sadzby v dohľadnom čase," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Aj stredoeurópskym akciovým trhom diktoval smer problém s americkými hypotékami. "Český, maďarský, rumunský aj poľský trh ukončili prvé štyri dni v týždni vo výrazne negatívnom teritóriu," hovorí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeler. Dočasný obrat nastal v priebehu piatka, keď americká centrálna banka znížila diskontnú sadzbu. Rozhodnutie o znížení sadzby vystrelilo západoeurópske trhy o dve až štyri percentá v priebehu nasledujúcich hodín a väčšina trhov tak aspoň znížila niekoľkodňový prepad akcií.

Korunová istota
Korunové peňažné fondy pokračovali vo svojom miernom raste, ktorý spôsobuje stabilný vývoj sadzieb na trhu. Úrokové sadzby na slovenskom peňažnom trhu na splatnostiach od jedného do šiestich mesiacov zaznamenali mierny pokles najmä pod vplyvom prebytku likvidity na trhu. "Turbulencia na medzinárodných trhoch s krátkymi peniazmi a problémy s likviditou v dolároch a eurách sa zatiaľ žiadnym spôsobom neprejavili na vývoji peňažného trhu na Slovensku," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman.
Korunové dlhopisové fondy majú za sebou pomerne úspešný týždeň, keď im k ziskom dopomohol podľa Hermana najmä pokles dlhopisových výnosov takmer pozdĺž celej výnosovej krivky štátnych dlhopisov. Napriek pokračujúcej nízkej likvidite a minimu obchodov dostal domáci dlhopisový trh oneskorený pozitívny impulz z diania v eurozóne. Pozitívnou informáciou bolo aj zverejnenie nízkej harmonizovanej inflácie.

 

21:55:52

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 05:34