StoryEditor

Brusel Slovensku: Porastiete rýchlejšie

09.05.2007, 00:00
Európska komisia zvýšila odhad tohtoročného rastu slovenskej ekonomiky. Oproti predchádzajúcej prognóze z jesene minulého roka komisia zvýšila svoje očakávania rastu HDP zo 7,2 na 8,5 percenta.

Podľa komisie bude takisto naďalej klesať nezamestnanosť a rozpočtový deficit sa dostane pod tri percentá, čo by znamenalo splnenie jedného z kritérií na vstup do eurozóny.

Prelomový rok
Odhad rastu je vyšší ako predpokladá na tento rok ministerstvo financií. To počíta, že slovenské hospodárstvo tento rok vzrastie o 8,1 percenta. Naopak, Národná banka Slovenska kalkuluje s 8,9-percentným rastom.
Ekonomickí analytici sú pritom ešte optimistickejší a očakávajú, že tohtoročný rast bude okolo deviatich percent. "Hlavným dôvodom je export, najmä dve nové automobilové továrne, ale aj elektronický priemysel. Svoju mieru na tom nesie aj domáci dopyt, ktorý je väčší vďaka nižšej inflácii," konštatuje analytik Tatra banky Róbert Prega.
Vysoký tohtoročný rast by mal byť podľa komisie ťahaný najmä domácim dopytom a zahraničnými investíciami. Dosah zahraničných investícií bude podľa predpokladu vrcholiť práve v tomto roku. V budúcom roku by malo tempo rastu ekonomiky klesnúť na 6,5 percenta. Dôvodom je najmä očakávané spomalenie rastu investícií a spotreby.

Zamestnanosť porastie
Pokles nezamestnanosti by mal pokračovať aj v najbližšom období. V uplynulom roku klesla miera nezamestnanosti o tri percentuálne body. Komisia predpokladá, že tento trend bude pokračovať, aj keď miernejším tempom. Vznik nových pracovných miest by mal podporiť najmä silný domáci dopyt a novovytvorené výrobné kapacity.
Brusel si tiež myslí, že Slovensko už v tomto roku dostane rozpočtový deficit pod tri percentá HDP a splní tak kritérium na vstup do eurozóny. V minulom roku dosiahol deficit 3,4 percenta. Pokles schodku v roku 2007 by mala podporiť silná ekonomická aktivita a obmedzenie rastu verejných výdavkov.

Nadpriemerné Slovensko
Rast slovenskej ekonomiky naďalej prekračuje priemer Európskej únie. Priemerný rast únie by mal podľa komisie v tomto roku dosiahnuť 2,9 percenta. Svoj predchádzajúci odhad komisia zvýšila o 0,5 percentuálneho bodu. Zlepšené vyhliadky možno vysvetliť rokom 2006, ktorý bol úspešnejší, než sa predpokladalo. Zaznamenalo sa pritom najrýchlejšie tempo rastu za posledných šesť rokov. V roku 2008 by sa pritom mal rast ekonomiky EÚ mierne spomaliť na 2,7 percenta. "Európska únia a eurozóna zostanú aj naďalej na ceste rýchleho rastu, ktorý by mal viesť k ďalšiemu zníženiu miery nezamestnanosti a priemerného schodku verejných financií na hodnoty, ktoré sme už dlho nevideli," komentoval prognózy komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

01 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gina a filmové návraty 02 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: To je výrok...
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 22:59