StoryEditor

Nejasná správa o konci farebného sveta

07.02.2008, 23:00
Koncom januára prišli štyria lídri krajne pravicových politických strán s myšlienkou zjednotiť nacionalistické a xenofóbne sily v Európe. Jednotné ťaženie nacionalistov rôznych národností zatiaľ nevyzerá ani nádejne, ani hrozivo. Paradox, ktorý môže vyvolať úsmev, je však signálom.
"Vlastenci všetkých krajín, spojte sa," vyhlásil 25. januára líder Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strache. Pre pamätníkov "proletárskej" verzie hesla z čias komunistickej diktatúry znie jeho výrok zvlášť pikantne. Spolu s Jeanom-Mariom Le Penom z extrémistického francúzskeho Národného frontu, Frankom Vanheckom z belgickej nacionalistickej strany Flámsky záujem a Volenom Siderovom, šéfom podobne zameranej bulharskej strany Útok, predstavili nový plán na vytvorenie celoeurópskeho politického bloku. Chcú teda spájať. Otázka znie, či pre niečo, alebo skôr proti niekomu.

Za všetkým hľadaj peniaze
"Ich hlavným cieľom je získať peniaze. Ak sa im podarí obnoviť krajne pravicovú skupinu na pôde Európskeho parlamentu, budú mať právo na financovanie z prostriedkov Európskej únie," tvrdí politológ Cas Muddy, ktorý prednáša na fakulte politických vied univerzity v Antverpách. Na ich spoločnú agendu útočenia na prisťahovalcov, homosexuálov či európsku integráciu ako takú by sa tak mali skladať všetci daňoví poplatníci únie.
"Extrémistická štvorka" na stretnutí vo Viedni avizovala, že s návrhom na zjednotenie plánuje osloviť podobné strany na Cypre, v Dánsku, Nemecku, Holandsku, ale aj v krajinách, ktoré zatiaľ nepatria do únie - v Chorvátsku a Srbsku. Líder rakúskych Slobodných Strache verí, že zjednotenie ultrapravice sa podarí do konca novembra tohto roka. Hrozba? Možno nie.

Partnerom pre euronacionalistov u nás mohla byť strana Slovenská pospolitosť, no tá je dnes už zrušená. Na snímke z pochodu pospolitosti vo Zvolene 28. augusta 2005. Snímka: SITA/J. Šperka 

 

Nelichotivá história
Podľa viacerých politológov sa totiž spolupráce nacionalistov príliš obávať nemusíme. Pavla Dočekalová z univerzity v Hradci Králové uvádza viacero príkladov z minulosti, keď podobné pokusy stroskotali pre neschopnosť lídrov krajnej pravice robiť kompromisy. Tieto strany väčšinou stoja na osobe svojho lídra, silnej charizmatickej osobnosti, a tie sa nerady delia o moc. S kýmkoľvek.
"V Európskom parlamente už v roku 1984 vznikla Skupina európskej pravice, ktorá sa v roku 1989 zmenila na Technickú skupinu európskej pravice, a tá skončila v roku 1994. Strany v tejto skupine mali medzi sebou množstvo konfliktov a sporov," hovorí Dočekalová. Naposledy, v januári minulého roka, vznikla v Europarlamente skupina nazvaná Identita, tradícia a suverenita. Rozpadla sa po necelých desiatich mesiacoch pre konflikt medzi nacionalistami z Talianska a Rumunska.

Pozor na nich!
Podľa politológa Ľuboša Blahu však skutočné nebezpečenstvo nevyplýva zo samotnej spolupráce extrémistických strán. "Problémom je skôr nárast nálad v európskej spoločnosti, ktoré sú zamerané proti inakosti, napríklad proti prisťahovalcom z iných kultúr," tvrdí politológ. Čelíme totiž novým výzvam, ktoré so sebou prináša globalizácia či prisťahovalectvo. V západnej Európe čoraz viac ľudí vníma ako problém islamizáciu veľkých miest, neprispôsobivosť prisťahovalcov či rastúcu kriminalitu.
Pravicoví extrémisti to využívajú a prichádzajú s jednoduchými a extrémnymi riešeniami. Heinz-Christian Strache sa 25. januára vyjadril jasne: nový blok by mal "zachrániť svet od islamu a ďalších postrehnuteľných hrozieb". Robia tak medvediu službu nielen tým moslimom, ktorí sa chcú začleniť do západnej spoločnosti a prijať jej hodnoty, ale aj všetkým kritikom islamu, ktorí sa s ich šovinistickou agendou nestotožňujú.
"Legitímnu agendu kritického rozboru islamskej ideológie zamorujú svojimi nelegitímnymi, skrytými motívmi rasizmu a xenofóbie," tvrdí pre HN psychológ a konzervatívny slovenský politik František Šebej. Kritikov islamu tak podľa neho extrémisti oberajú o dôveryhodnosť. "Kritika by mala prísť zo strany klasických liberálnych a konzervatívnych politikov, a nie zo strany nacionalistov a šovinistov."
Poukazovanie na problémy časti prívržencov islamu či samotná kritika jeho doktrín však nie sú v móde - kritik by totiž mohol byť hneď označený za extrémistu. "Mainstreamové strany sa tomu doslova vyhýbajú," prízvukuje Šebej. "Vďaka" iniciatíve pravicových populistov tak islam zostáva zapečatený voči kritike a namiesto riešenia problémov len rastie napätie. Zvlášť, keď ultrapravičiarom o skutočné riešenie ani nejde.

Podpora pre skínov
"Nacionalizmus, respektíve xenofóbia, je pre tieto strany len jedným z prostriedkov, ako získať voličské hlasy a presadiť sa na politickej scéne," vysvetľuje Miroslav Mareš z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. Mareš, ktorý sa dlhodobo zaoberá európskym pravicovým extrémizmom, tvrdí, že ich spolupráca je účelová. "Cieľom je vytvoriť parlamentný klub v Európskom parlamente." dodáva. Teda získať peniaze.
Podľa Mareša by sme ich však nemali podceňovať. Otázne totiž je, na čo peniaze z našich daní použijú. Ak by ich minuli na súkromné účely, bola by to ešte stále lepšia alternatíva.
Práve možné zvýšenie prílevu financií pre krajne pravicovú propagandu a následnú expanziu ultrapravice je podľa Mareša hrozbou. Peniaze by sa totiž mohli dostať aj k tým skupinám, ktoré sú ešte o krôčik viac v extréme, čiže k rôznym neofašistickým organizáciám, operujúcim v ilegalite. Skinheadi podľa Mareša už na medzinárodnej úrovni spolupracujú. "Ak sa prepoja aj ich politickí predstavitelia, hrozí rýchlejší prenos politickej ,nákazy#145# z krajiny do krajiny. Týka sa to aj odovzdávania skúseností a know-how politického boja," dodáva analytik.

Slovensko zatiaľ "mimo"
Na Slovensku nám zatiaľ "rozšírenie nákazy" nehrozí. Ťažko si totiž predstaviť, že by slovenskí ultranacionalisti dokázali napríklad dlhodobejšie efektívne spolupracovať s maďarskými. Smutne známa Slovenská pospolitosť už ako politická strana pokojne odpočíva na smetisku dejín. Navyše špekulácie, že s Le Penom by u nás možno dokázala spolupracovať Slovenská národná strana, vyvrátili samotní národniari. Tí sa ústami svojej hovorkyne Jany Benkovej vyjadrili, že sú v Európskom parlamente asociovaným členom frakcie Únia pre Európu národov. To znamená, že ak člena SNS zvolia za europoslanca, stane sa automaticky členom tejto frakcie so všetkými výhodami, ktoré z toho plynú. V prípade, že by SNS prejavila záujem o spoluprácu s novovznikajúcou skupinou, išla by sama proti sebe.
"Fenomén prisťahovalectva, terorizmu či najnovšie problém moslimskej komunity na Slovensku reálne neexistuje. Navyše, žiadna politická strana nemá porovnateľný program s európskou krajnou pravicou. V tomto smere môžeme ostať pokojní. Problémom Európy je však aj náš problém, a preto by sme ho ani my nemali podceňovať," uzatvára politológ Blaha.


Prečítajte si aj:
Koniec legendy o troch hnedých prútoch

Krajná pravica. Pokus o spojenie v europarlamente sa skončil vlani fiaskom pre nezhody Talianov a Rumunov. Spájanie nacionalistických a krajne pravicových strán vždy predstavuje určitú hrozbu pre demokraciu a slobodu. To však pravicovým extrémistom nebráni v tom, aby sa o „veľký bratský zväzok“ usilovali. Potvrdzuje to aj súčasnosť: najnovšia iniciatíva nacionalistov nie je (a určite ani nebude) posledná. Javí sa totiž ako tragikomédia na pokračovanie.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Extrémna pravica sa sama k sebe nehlási

Rozhovor. O spájaní kontroverzných strán v Európe s českou politologičkou Pavlou Dočekalovou.

Aké nebezpečenstvo hrozí zo spájania krajnej pravice v Európe?
Krajne pravicové strany sú určitou hrozbou pre demokratické krajiny. Tieto formácie totiž zastávajú pozície protikladné k hodnotám, na ktorých sú demokratické štáty postavené, ako je liberálna demokracia, pluralita, rovnosť ľudí, sloboda jednotlivca a podobne.
Na druhej strane, nemyslím si, že sa toto nebezpečenstvo okamžite a výrazne znásobí len tým, že krajná pravica vytvorí nejakú medzinárodnú platformu. Pozícia jednotlivých, krajne pravicových strán sa odvíja od podpory vo voľbách, a tá v súčasnosti závisí najmä od pomerov na domácej scéne.

Celý článok >>

 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 10:24