StoryEditor

UFO sa vracia. A vo veľkom štýle.

31.01.2008, 23:00

Už sa zdalo, že masové svedectvá o lietajúcich tanieroch patria nenávratne do minulosti. Začiatkom tohto roka však záhadné objekty dali o sebe opäť vedieť. Z malého texaského mesta Stephenville priniesli svetové agentúry správy o opakujúcich sa pozorovaniach nezvyčajného telesa, ktoré sa nepodobalo na žiadne známe lietadlo.

Lietadlá vyzerajú inak
"Viem, ako sa lietadlá pohybujú na oblohe," povedala pre miestnu tlač jedna zo svedkýň, bývalá letuška Claudette Jonesová. "Toto určite nebolo lietadlo. Pohybovalo sa to veľmi rýchlo, úplne ticho a bolo to veľmi veľké. Po povrchu telesa sa pohybovali svetelné záblesky z jednej strany na druhú."
Claudette s manželom, Lance Jonesom a priateľmi 8. januára pozorovali nezvyčajne krásny západ slnka na texaskej oblohe. V ich zornom poli sa zrazu objavilo niečo skutočne nečakané. Najpodrobnejšie svedectvo vydal bývalý pilot Steve Allen. "Tridsať rokov som bol súkromným pilotom, preto si myslím, že dokážem pohyb a rozmery predmetov na oblohe odhadnúť dosť presne," tvrdí. "Z tejto veci som videl len svetlá, ktoré ju ohraničovali. Muselo to byť aspoň míľu dlhé a pol míle široké (míľa je približne 1,8 km, pozn. red.). Rýchlosť by som odhadol na 3-tisíc míľ za hodinu. Svetlá na objekte vyzerali úplne inak, než pozičné svetlá lietadiel -- pripomínali skôr stroboskopy na diskotéke."
Podobne vypovedali aj ostatní členovia skupiny. Predmet sa im stratil zo zorného poľa po niekoľkých sekundách, ale o desať minút neskôr sa objavil opäť.
"Tentoraz to prelietalo zo západu na východ, smerom na Glen Rose, dve či tri míle južne od diaľnice 67," dopĺňa svedectvo Allen. "Za tým leteli dve stíhačky, pravdepodobne F-16."
"Nikdy v živote som nič podobné nevidel," dodáva Lance Jones. "Nemyslím si, že by to boli mimozemšťania, skôr by som povedal, že to môže mať niečo spoločné s armádou."

Stovky svedkov
Neďaleko od Stephenville, vo Fort Worth, má základňu 301. stíhacia letka americkej armády. Jej hovorca major Karl Lewis však poprel, že by v ten deň boli ich lietadlá vo vzduchu. Súčasne ponúkol vlastné vysvetlenie: "Som si istý, že to boli dve dopravné lietadlá. Pri západe slnka často vyzerajú ich pozičné svetlá nezvyčajne. Ak letia dva stroje blízko seba, môže sa pozorovateľovi zdať, že vidí jeden veľký lietajúci objekt."
V nasledujúcich dňoch sa však prihlásilo niekoľko desiatok nových svedkov, ktorí objekt videli. A všetci popierali, že by išlo o bežné lietadlo. "Pár dní predtým som videl nad poľom vo výške asi 300 stôp (okolo sto metrov) lesklý hladký predmet, ale myslel som si, že bude lepšie, keď si to nechám pre seba," povedal mechanik Rick Sorrells. "Teraz aspoň viem, že nie som blázon."
Zo Stephenville sa postupne prihlásili asi dve stovky svedkov. Ich výpovede sa zhodovali v tom, že išlo o objekt s veľkými rozmermi, ktorý sa pohyboval rýchlo a potichu. Ale aj to bol iba vrchol ľadovca. Reportéri, ktorí sa začali o vec bližšie zaujímať, zistili, že z rôznych miest Texasu prichádzajú podobné hlásenia už od začiatku januára. Jedno z prvých opisovalo skupinu svetelných objektov na nočnej oblohe neďaleko Houstonu 2. januára.
O čosi menej presvedčivejších je pár fotografií a videozáznamov, z ktorých jeden odvysielala i televízna stanica CNN. Sú z mobilných telefónov a pre nízku kvalitu nemožno posúdiť, či nejde o podvrhy.

UFO od praveku až po Area 51
Správy o záhadných lietajúcich objektoch sa objavujú už od antiky. Niektorí autori dokonca rozoznávajú UFO i na pravekých jaskynných maľbách. Často sa vyskytujú aj v stredovekých kronikách. Záhadné svetlo na oblohe pozoroval aj Krištof Kolumbus krátko pred jeho historickým pristátím pri amerických brehoch.
Masové pozorovania neidentifikovateľných lietajúcich objektov sa v USA vyskytli po prvý raz na konci 19. storočia. V roku 1896 videlo tisíce svedkov v dlhom páse od Sacramenta na západnom pobreží až po stredozápad čudné objekty na oblohe, ktoré dostali pomenovanie "blúdivé zjavenia".
Ďalšia vlna svedectiev sa objavila až po druhej svetovej vojne. Začala v júni 1947 stretnutím sa seriózneho obchodníka a amatérskeho pilota Kennetha Arnolda s čudnými lietajúcimi objektmi nad Kaskádovým pohorím. Arnold však v skutočnosti neopisoval klasické diskovité telesá, ale stroje nápadne sa podobajúce tajným projektom nemeckých prúdových lietadiel. Je viac než isté, že plány i rozpracované konštrukcie si Američania po vojne priviezli domov ako korisť. Možno aj preto bolo vhodné nevyvracať verejnosti dojem, že ide o návštevníkov z Marsu. Hystéria vyvrcholila, keď o rok neskôr pri prenasledovaní záhadného lietajúceho objektu za podivných okolností zahynul kapitán Thomas Mantell. Jeho posledné slová z vysielačky údajne boli: "Preboha, veď v tom sú ľudia!" Trosky lietadla sa našli o pár hodín neskôr.
Nie všetci ufológovia preto veria na obyvateľov prichádzajúcich z iných planét. Niektorí dávajú pozorovania UFO skôr do súvislosti s legendárnou Area 51 -- utajovanou leteckou základňou v odľahlých púšťach Nevady, kde sa testujú supertajné konštrukcie. Nemožno preto vylúčiť, že aj stephenvillské pozorovanie môže súvisieť s aktivitami označovanými ako "projekty z čierneho sveta".

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 14:20