StoryEditor

Japonsko presadzuje stavbu vlastného ropovodu

02.07.2003, 00:00
Japonsko ponúklo Rusku spoluprácu v oblasti výskumu ropných polí na Sibíri výmenou za účasť na výstavbe ropovodu vedúceho do prístavného mesta Nachodka. Nachodský ropovod by prepravoval sibírsku ropu z polí v Angarsku, ktoré sa nachádzajú v blízkosti jazera Bajkal. Dĺžka ropovodu bude asi 4-tisíc kilometrov. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Japonsko sa rozhodlo poskytnúť svojej služby Rusku pred konkurenčným projektom Číny, ktorá plánuje výstavbu ropovodu v severovýchodnej časti svojho územia.
"V prípade, že bude ruská strana súhlasiť a v rámci výberu z viacerých ponúk si vyberie práve spoluprácu s Japonskom, sme pripravení rokovať s ňou o výskume nových ropných ložísk vo východnej časti sibírskej oblasti," uviedol hovorca japonského ministra zahraničných vecí Jiro Okujama. Ak by sa Japonsku podarilo získať Rusko na výstavbu ropovodu, krajina by znížila svoju závislosť od ropy z Blízkeho východu, odkiaľ v súčasnosti dováža až 88 percent z celkového objemu ropy potrebnej pre domáci trh.
Začiatočné rozhovory medzi Japonskom a Ruskom sa uskutočnili už cez víkend vo Vladivostoku. Ruskú stranu zastupoval ruský vicepremiér Viktor Christenko a japonskú minister zahraničných vecí Yoriko Kawaguči. Z vyjadrenia Christenka vyplynulo, že dopyt po energetických zdrojoch z ázijsko-tichomorského regiónu stále rastie, ako však upozornil, v každom prípade bude v celom projekte hrať rozhodujúcu úlohu cena. "Definitívne rozhodnutie vybudovať ropovod zo Sibíri do tichomorského prístavu Nachodka sa prijme až po dôkladnom prehodnotení projektu z hospodárskeho, technického a ekologického hľadiska," uviedol na tlačovej konferencii Christenko. V súčasnosti prebieha skrytý boj medzi Japonskom a Čínou, ktoré sa usilujú presadiť svoje "vlastné" ropovody, keďže existujú pochybnosti o tom, či sa výstavba obidvoch ropovodov môže skutočne zrealizovať.
Náklady na japonský ropovod by sa mali podľa predbežných odhadov vyšplhať na asi 5 mld. USD (4,4 mld. eur), zatiaľ čo do výstavby kratšieho čínskeho ropovodu bude podľa predbežných odhadov potrebné investovať asi 2,5 miliardy dolárov.
Ruská spoločnosť Transnefť, ktorá zabezpečuje výstavbu a údržbu ropovodov v Rusku, sa ponúkla, že nový ropovod môže postaviť v rokoch 2007 až 2009, neskorší termín jej však nevyhovuje, pretože ako uviedla, výstavba by bola už oveľa nákladnejšia. Transnefť dokonca vyjadril podporu kratšiemu čínskemu ropovodu, ktorého výstavbu plánuje zrealizovať súkromná ruská ropná spoločnosť Yukos do roku 2005. Aj napriek tomu sa japonskí predstavitelia rozhodli, že na ich najbližšom júlovom stretnutí s ruským ministrom energetiky Igorom Jusufovom sa pokúsia ruskú stranu presvedčiť o výhodách spolupráce s Japonskom.

Ropovodná sieť v Rusku

Transnefť kontroluje a prevádzkuje:
* ropovodnú sieť o dĺžke 48 610 kilometrov
* 336 ropných rafinérií a 849 ropných nádrží
* zabezpečuje prepravu 93 % ropy vyťaženej v Rusku
* v roku 2002 spoločnosť prepravila 374 mil. ton ropy
Zdroj: Transnefť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:02