StoryEditor

Príležitosti na použitie certifikátov zatiaľ nie sú veľké

02.06.2003, 00:00
Už viac ako rok platí na Slovensku zákon o elektronickom podpise. Vlani v októbri začalo platiť aj šesť vykonávacích vyhlášok, ktoré pripravil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Existujúca právna úprava rozlišuje tri stupne elektronického podpisu - na použitie v uzatvorených systémoch (slúžia výlučne pre vlastné potreby účastníkov), s použitím nekvalifikovaných certifikátov certifikačnej autority a s použitím kvalifikovaných certifikátov, ktorý zaručuje najvyššiu mieru bezpečnosti.

Už viac ako rok platí na Slovensku zákon o elektronickom podpise. Vlani v októbri začalo platiť aj šesť vykonávacích vyhlášok, ktoré pripravil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Existujúca právna úprava rozlišuje tri stupne elektronického podpisu - na použitie v uzatvorených systémoch (slúžia výlučne pre vlastné potreby účastníkov), s použitím nekvalifikovaných certifikátov certifikačnej autority a s použitím kvalifikovaných certifikátov, ktorý zaručuje najvyššiu mieru bezpečnosti. Koncom minulého roka začala fungovať koreňová certifikačná autorita, ktorá predstavuje vrchol pyramídy. Stred tvoria akreditované certifikačné autority a základňu klienti, čiže vlastníci kvalifikovaných certifikátov. Uplatňuje sa pritom zásada, že koreňová certifikačná autorita NBÚ vydáva kvalifikované certifikáty verejných kľúčov akreditovaným certifikačným autoritám.

ŠTYRIA HRÁČI
Na Slovensku momentálne pôsobia štyri spoločnosti ako certifikačné autority - Prvá slovenská certifikačná autorita (PSCA), D. Trust Certifikačná autorita (DTCA), Certifikačná autorita VÚB (CA VÚB) a Certifikačná autorita EVPÚ (CA EVPÚ). Ako informoval Anton Pilát zo sekcie elektronického podpisu NBÚ, v tejto chvíli nemajú informácie o tom, že by k nim mala v blízkom čase pribudnúť ďalšia. "Skôr máme avízo, že existujúce by sa chceli akreditovať," poznamenal. Od podania žiadosti o akreditáciu má NBÚ tri mesiace na to, aby sa vyjadril.
Náklady na zriadenie obyčajnej certifikačnej autority sú minimálne, teoreticky stačí osobný počítač. V prípade akreditovanej certifikačnej autority môžu náklady dosiahnuť 100 až 150 mil. Sk. K tomu, aby bola jej činnosť rentabilná, NBÚ predpokladá, že by mala spravovať 300 až 500 tis. certifikátov. Cena obyčajného certifikátu sa pohybuje na úrovni asi tisíc korún, cena kvalifikovaného by podľa A. Piláta mohla byť tiež na tejto úrovni.
Ján Černek z CA EVPÚ však upozorňuje, že zákon predpokladá ešte použitie tzv. "bezpečného zariadenia na tvorbu zaručeného elektronického podpisu", ktoré klient musí vlastniť. Zväčša však ide len o jednorazový poplatok, zhodujú sa firmy.

PERSPEKTÍVY TRHU
Príležitosti na použitie kvalifikovaných certifikátov v SR v tejto chvíli nie sú veľké. "Elektronický podpis sa zrejme najprv začne využívať pri komunikácii občanov s daňovými úradmi, pri činnosti colnej správy a komunikácii silových rezortov," poznamenal A. Pilát.
Certifikačné autority sú presvedčené, že potenciál trhu na Slovensku je široký. "V súčasnosti ho limituje neexistencia užitočných aplikácií, ktoré by boli postavené na využití certifikátov," upozornil Július Lintner z DTCA. J. Černek považuje za dôležitý aj fakt, že každý, kto pracuje s dokumentmi v elektronickej podobe, bude mať možnosť ich elektronicky podpísať, časovo "opečiatkovať" a chrániť ich obsah proti zneužitiu. Okrem potrebných aplikácií budú mať na rozšírenie elektronického podpisu vplyv aj návyky klientov. "Po prekonaní prvotného konzervativizmu, finančných a technických prekážok možno očakávať, že sa certifikáty rozšíria. Ich používanie môže ušetriť rádovo oveľa vyššie sumy, ako je cena certifikátu," poznamenala Martina Vajsová z PSCA.

Máte ambíciu pôsobiť ako akreditovaná certifikačná autorita? Ak áno, aká bude cena kvalifikovaného certifikátu?
Július Lintner (DTCA): V budúcnosti chceme poskytovať kvalifikované certifikáty a súvisiace certifikačné služby, použiteľné minimálne v rámci EÚ. Robíme kroky na to, aby sme takéto služby mohli začať zabezpečovať čo najskôr. Veríme, že v spolupráci s NBÚ sa nám podarí dosiahnuť tento cieľ najneskôr do vstupu Slovenska do EÚ. Cena za samotný kvalifikovaný certifikát na obdobie jedného roka bude do 1 000 Sk.
Ján Černek (CA EVPÚ): Projekt budovania našej certifikačnej autority sme od začiatku koncipovali tak, aby sme mohli poskytovať akreditované certifikačné služby. Predpokladáme, že sa tak stane do konca tohto roku. Pri poskytovaní akreditovaných certifikačných služieb nepredpokladáme zvýšenie ceny za poskytovanie služby v porovnaní so súčasným stavom.
Ľuboš Batěk (PSCA, prevádzkovaná firmou ViaSec): Máme ambíciu pôsobiť ako akreditovaná certifikačná autorita, ale len za určitých podmienok. Akreditovanou certifikačnou autoritou sa ViaSec stane až vtedy, keď návratnosť vložených finančných prostriedkov bude reálna. Musia sa vytvoriť podmienky na hromadné využívanie zaručeného elektronického podpisu. Cena akreditovaného certifikátu bude vzhľadom na väčšie náklady vyššia.

Marián Horváth (VÚB): Máme záujem pôsobiť ako akreditovaná certifikačná autorita. Zatiaľ je však táto skutočnosť predmetom ekonomických analýz. Až od ich výsledku bude závisieť termín realizácie a tiež ceny za akreditované certifikačné služby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:34