StoryEditor

Na obchodné spory doplatí Rusko

10.03.2003, 23:00

Obchodný splnomocnenec Spojených štátov Robert Zoellick oznámil, že Rusko bude pravdepodobne čeliť odvetným opatreniam zo strany USA v prípade, že neodstráni dovozné prekážky na mäso. Týmto krokom dali USA jasne najavo, že sú pripravené okamžite zareagovať, ak Rusko neurobí po ich výzve opravné kroky. Informoval o tom the Moscow Times.
"Keďže Rusko zatiaľ nie je členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO), naša krajina má niekoľko alternatív, ako zareagovať na obchodnú politiku tejto krajiny. V prípade nesplnenia našej výzvy USA prehodnotia všetky svoje možnosti vrátane amerického obchodného zákona č. 301," upozornil R. Zoellick.
Podľa zákona č. 301 môžu Spojené štáty zaviesť unilaterálne obchodné protiopatrenia, ak prešetrovanie celej situácie ukáže, že dovoz mäsa z USA bol neférovo obmedzený. A zároveň, ak USA zavedú odvetné kroky, Rusko nebude môcť požadovať ich odstránenie na pôde WTO, pretože ešte stále nie je jej členom.
Ešte minulý mesiac 24 poľnohospodárskych skupín z USA požiadalo v liste amerického prezidenta Georgea W. Busha, aby zmobilizoval vládu a v čo najkratšom čase ich krajina prijala voči Rusku tvrdé protiopatrenia. Senátorka Blanche Lincolnová oznámila R. Zoellickovi, že ona v spolupráci s inými senátormi taktiež v liste adresovanom G.W. Bushovi požiadala o urýchlené konanie tejto záležitosti.
Zatiaľ čo americká vláda a zástupcovia poľnohospodárskeho sektora uvádzajú, že zavedenie dovozných kvót na mäso odporuje pravidlám WTO, musia čeliť háklivej diskusii zo strany Ruska, ktoré nepovažuje hydinu dovážanú z USA pre domácich spotrebiteľov za zdravotne bezpečnú. V roku 2001 sa do Ruska doviezlo 1,1 milióna ton americkej hydiny. V roku 2002 sa však už dovoz znížil asi o 40 %, po tom, čo ruská inšpekcia naznačila, že hydina dovážaná z USA môže byť zdravotne škodlivá. Podľa amerických farmárov je však celé konanie Ruska zamerané len na ochranu domáceho trhu. K ďalšiemu poklesu dovozu môže dôjsť už na jar, pretože 31. mája je posledný termín pre amerických exportérov hydiny na to, aby získali nové certifikáty o bezpečnosti svojich produktov. Moskva však zatiaľ neoznámila, kedy budú tieto certifikáty k dispozícii. Nezhody kvôli dovozným prekážkami by mohli opäť oddialiť znormalizovanie obchodných vzťahov Ruska z USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 01:51