StoryEditor

Nemecko pripravuje reformu zdravotného poistenia

11.04.2003, 00:00

Poradenská komisia nemeckej vlády pod vedením Berta Rürupa v stredu predložila návrhy, ktoré by mali priniesť úspory pre štátne zdravotné poisťovne v objeme 24 mld. eur, čím by sa výška príspevku od 1. januára 2004 znížila zo súčasných 14,5 % o 2,4 %. Reforma sa má vykonať v dvoch etapách, pričom druhá etapa obsahuje dva modely, o ktorých osude napokon rozhodnú politici.
Ako informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung, prvá etapa sa má zrealizovať k 1. januáru 2004 a ide v nej o krátkodobé úspory, napríklad vo forme ambulantných poplatkov za návštevu u lekára vo výške 15 eur. Výnimkou sú úrazy, chronické choroby a deti. Nemocenské si majú v budúcnosti občania poisťovať sami a lekárske výkony v prípade tehotenstva a materskej dovolenky, ako aj pohrebné príplatky, sa majú financovať výlučne z príjmov z daní. To by malo usporiť približne 4,5 mld. eur. Vyššia vlastná účasť poistencov sa týka aj liekov, pri ktorých sa príplatok zvyšuje v prípade, že existuje lacnejšia alternatíva. Tento návrh by mal priniesť úspory vo výške 6 mld. eur.
Druhá etapa, ktorá obsahuje dlhodobú reformu financovania zdravotného poistenia, je podľa názoru Rürupovej komisie nevyhnutná a pozostáva z dvoch modelov. V prvom ide o poistenie všetkých zárobkovo činných osôb, pri ktorom budú do mesačných príspevkov zahrnuté všetky príjmy, teda okrem mzdy aj príjmy z prenájmu, lízingu a úrokov. To však aj naďalej platí len pri maximálnom vymeriavacom základe 5 100 eur. Kritici však upozorňujú, že toto rozhodnutie opäť nezasiahne boháčov, zato však vedľajšie príjmy strednej vrstvy a podľa názoru prívržencov týmto spôsobom budú príjmy zdravotných poisťovní izolované od kolísania hospodárskeho rastu, zamestnanosti a nezamestnanosti. Tento hlavný cieľ prvého modelu sa tak splní bez nákladných systémových zmien.
Druhý model obsahuje paušálny príspevok v pevnej výške, ktorý bude zdravotnej poisťovni platiť každý dospelý človek, aj manželky nezávisle od toho, či sú zamestnané alebo nie. Odhaduje sa, že pôjde približne o 200 eur mesačne. Aj tento systém je výhodný, keďže výška príspevku sa pritom nebude riadiť vekom, pohlavím ani zdravotnou históriou poistenca. Zdravotné poisťovne navyše nebudú musieť preverovať, či poistenci správne uviedli svoje príjmy z úrokov alebo nájomného.
Odborová organizácia Verdi kritizuje komisiu, že predložila len krátkozraké návrhy a DGB nepovažuje ambulantné poplatky za nevyhnutné. Návrh veľmi kritizovalo združenie výrobcov liečiv: "Nemecko nepotrebuje pochybné kompromisy rozhádaných komisií, ale čas na reformu zdravotníctva, ktorá si tento názov zasluhuje," cituje z vyhlásenia denník Die Welt.
Návrhy Rürupovej komisie (úspory v zátvorkách)
- Nemocenské sa musí pripoistiť (7,5 mld. eur)
- Časť výkonov sa bude financovať z daní (4,5 mld. eur)
- Rozšírenie ambulantných príplatkov (10 mld. eur)
- Vyššie príplatky za lieky (6 mld. eur)
- Príplatky za zubné protézy (2,5 mld. eur)
- Zrušenie cenových obmedzení za generiká (2 mld. eur)
Zdroj: Spiegel

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:16