StoryEditor

Súboj USA a Francúzska vyhral Airbus

23.06.2003, 00:00

Európske konzorcium Airbus zavŕšilo svoju spanilú jazdu na ostatnom aerosalóne v Le Bourget neďaleko Paríža, keď krátko pred jeho záverom uzatvorilo kontrakt s leteckou spoločnosťou Qatar Airways na dodávku 32 lietadiel. Kontrakt v celkovej hodnote 5,1 mld. USD stanovuje katarským aerolíniám zakúpiť najskôr 18 lietadiel s opciou na ďalších 14. Ešte predtým Airbus podpísal kontrakty s leteckou spoločnosťou zo Spojených arabských emirátov Emirates na predaj 41 lietadiel a na ďalších deväť aj s juhokórejskou Korean Air. Kórejská spoločnosť kúpila rovnaký počet lietadiel aj od konkurenčného výrobcu komerčných lietadiel a najväčšieho rivala Airbusu, firmy Boeing, za 1,5 mld. USD. Podľa informácií BBC experti z leteckého sektora očakávali, že katarská spoločnosť nakúpi maximálne 12 lietadiel, tá však oznámila, že má záujem zdvojnásobiť počet svojich strojov, aby mohla zabezpečovať lety až do 50 destinácií na rozdiel od 41, do ktorých jej stroje lietajú v súčasnosti.
Úspechy na letisku v Le Bourget zaznamenal aj britský výrobca leteckých motorov Rolls-Royce, keď docielil kontrakt za 750 mil. USD na dodávku motorov do desiatich lietadiel modelu A340-600. Naopak, aerosalón priniesol sklamanie americkému Boeingu, ktorý ešte pred týždňom patril k horúcim kandidátom na uzatvorenie lukratívnej dohody s katarskou spoločnosťou.
Airbus tak bol najväčšou hviezdou na 45. ročníku svetovej výstavy leteckej a kozmickej techniky, na ktorej sa zúčastnilo približne 1 800 vystavovateľov, z toho takmer tretina domácich. Spoločnosť predpokladá, že prvýkrát po 25 rokoch sa jej podarí predstihnúť konkurenčný Boeing v počte ročných dodávok lietadiel. V tomto roku plánuje európsky výrobca dodať zákazníkom 300 strojov, čo je nepomerne väčší počet ako pôvodne predpokladaných 175. To všetko napriek tomu, že letecký priemysel čelí najväčšiemu prepadu vo svojej histórii. Na to následne zareagovala aj parížska burza. Akcie spoločnosti EADS, výrobcu leteckej a kozmickej techniky, ktorá vlastní 80 % akcií Airbusu, zaznamenali síce trochu nevyrovnaný rast, ale prekonali ku koncu týždňa akcie všetkých ostatných spoločností.
Airbus tak maximálne využil urazenosť americkej strany, ktorá po sporoch medzi krajinami pre vojnu v Iraku sčasti ignorovala tohtoročnú svetovú výstavu. Na aerosalón do Le Bourget neprišlo asi 25 % pôvodne bežne vystavujúcich amerických spoločností, medzi nimi Cessna a Gulfstream. Výrazne klesol počet vystavovaných vojenských lietadiel z USA a ako uviedli britské Financial Times, počet členov svojej delegácie zredukoval aj samotný Boeing, a to takmer o polovicu. Jeho vedenie však tvrdilo, že sa tak nestalo pre politické spory, ale z ekonomických dôvodov, čomu však Francúzi príliš neveria.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:06