StoryEditor

EasyJet neprevezme Deutsche BA

18.03.2003, 23:00

Britská nízkonákladová letecká spoločnosť EasyJet sa vzdala akvizície nemeckej Deutsche BA a napokon nevyužije opčné právo, ktoré vlani odkúpil od British Airways. Pomocou tejto spoločnosti si však mohol zabezpečiť vynikajúce postavenie na nemeckom trhu.
Prezident spoločnosti Ray Webster včera vysvetlil svoje rozhodnutie veľmi rozšíreným pojmom o "neprekonateľných názorových rozdieloch". Okrem iného však poukázal aj na nepružné nemecké pracovné právo a zhoršenie finančnej situácie Deutsche BA, ktoré spôsobila tvrdá hospodárska súťaž na nemeckom trhu. Ako informuje denník Neue Zürcher Zeitung, jednou z príčin je aj krach rokovaní vedenia EasyJet s odborovými zástupcami pilotov nemeckej spoločnosti o novej kolektívnej dohode. EasyJet zároveň uviedol, že v prípade akvizície Deutsche BA a jeho letového parku by nemohli využiť opčné právo v rámci objednávky na 120 lietadiel Airbus A 319, ktoré obsahuje dodávku dodatočných 120 airbusov.
Podľa informácií agentúry Reuters, EasyJet v minulom roku odkúpil od British Airways predkupné právo na Deutsche BA za 9,65 milióna USD. Názory analytikov na tento krok sa však líšia, niektorí rozhodnutie EasyJetu schvaľujú, iní zas kvôli vysokej cene za opciu vyjadrili obavy z toho, že firma napokon túto možnosť napokon nevyužije.
Samotné British Airways však vzápätí oznámili, že nemienia zatvoriť svoju nízkonákladovú dcéru, ktorá má na nemeckom trhu 20-percentný podiel a sú otvorené ďalším ponukám. Ako povedal predstaviteľ British Airways Roger Manyard, po stabilizácii svetovej leteckej dopravy a zotavení nemeckej ekonomiky sa Deutsche BA stane životaschopnou spoločnosťou, či už v rámci britských aerolínií alebo v aliancii s iným subjektom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 08:20