StoryEditor

Nemecko smie prekročiť limit

18.03.2003, 23:00

Vzhľadom na nepriaznivé ekonomické prognózy smie Nemecko v tomto roku dosiahnuť vyšší deficit rozpočtu, než to stanovuje európsky Pakt stability a rastu. Ak hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku stúpne menej než o jedno percento, môže deficit prekročiť stanovenú trojpercentnú hranicu, oznámil dnes šéf Generálneho riaditeľstva Európskej únie (EÚ) pre hospodárstvo a financie Klaus Regling. Ako informuje nemecký denník Die Welt, opatrenia nemeckej vlády za účelom zníženia deficitu majú do konca mája zhodnotiť jednotlivé odbory EÚ.
Európsky štatistický úrad Eurostat vypočítal deficit štátneho rozpočtu Francúzska na rok 2002 na 3,1 % HDP a pre Nemecko 3,6 % HDP. Obidve krajiny sa tak musia podrobiť "disciplinárnemu konaniu Európskej komisie (EK). Pre EK sú totiž relevantné práve najnovšie údaje Eurostatu, nie informácie národných štatistických úradov. V prípade Francúzska totiž vypočítaný deficit prevyšuje údaj vlády, keďže Eurostat zohľadnil aj kapitálové injekcie štátu do spoločnosti RFF, ktorá zodpovedá za železničnú infraštruktúru. Práve tieto investície spôsobili, že deficit za minulý rok dosiahol 3,1 % HDP, a nie francúzskou vládou predpovedané 3 %.
Ako pre Neue Zürcher Zeitung povedal hovorca EK, komisia ešte v apríli schváli správu o tom, že Francúzsko nemá nárok na použitie ustanovenia Paktu stability, ktoré umožňuje v prípade mimoriadnej udalosti porušiť limit deficitu rozpočtu. Podľa predchádzajúcich údajov by totiž krajina v tomto roku ešte výraznejšie prekročila trojpercentnú hranicu, keďže deficit by sa mal vyšplhať až na 3,4 %.
Pakt tak čaká skúška ohňom, ak Francúzsko bude aj naďalej ignorovať nariadenia Bruselu. Rada ministrov financií EÚ (Ecofin) totiž už v januári tohto roka schválila predbežné varovanie kvôli očakávanému prekročeniu stanovenej hranice. V najťažších prípadoch môže konanie kvôli prekročeniu deficitu viesť až k pokutám, čo sa však doteraz nestalo. O tom, či a v akom rozsahu vojna v Iraku umožní použitie ustanovenia o mimoriadnych udalostiach, sa však bude rozhodovať až so spätnou platnosťou, teda po skončení konfliktu a vyčíslení dôsledkov.
Francúzsko a Nemecko pritom nie sú jediné štáty, proti ktorým EK otvorila "disciplinárne" konanie. Úplne prvým hriešnikom bolo Portugalsko, ktoré však vlani dokázalo medziročne znížiť deficit rozpočtu zo 4,2 na 2,7 % HDP. Na jeseň 2002 potom nasledovalo Nemecko kvôli deficitu na úrovni 3,6 % a zatiaľ posledným v rade je Francúzsko.
Podľa údajov Eurostatu celkový deficit štátnych rozpočtov členských krajín eurozóny vlani medziročne vzrástol zo 107,9 na 157,5 mld. eur, čiže z 1,6 na 2,2 %. Celková zadlženosť štátov menovej únie sa v rovnakom období zvýšila zo 4,7 na 4,8 bil. eur, čo však z hľadiska percentuálneho podielu na HDP predstavuje pokles zo 69,2 na 69,1 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 08:20