StoryEditor

Úspech obnovy bude závisieť od Umm-Kásr

23.06.2003, 00:00

Predstavy o veľkých morských prístavoch sa obyčajne spájajú so stovkami obchodných lodí, množstvom každodenne vykladaného tovaru a tisíckami robotníkov. To však neplatí o Umm Kásr, najväčšom irackom prístave a jedinom pre lode s hlbokým ponorom. Prístaviská sú opustené, nákladné žeriavy zhrdzavené a jediná loď v prístave je už takmer celá pod vodou. Práve tento prístav však bude slúžiť ako skúšobný kameň úspechu celkovej obnovy Iraku a napriek jeho žalostnému prvému vzhľadu má i s celou okolitou oblasť obrovský ekonomický potenciál.
Pred vojnou prešlo cez Umm Kásr okolo 7 mil. ton nákladu ročne. Minulý týždeň bol prístav opäť otvorený aspoň pre obmedzenú nákladnú dopravu, čo umožní urýchliť aj humanitné dodávky do krajiny, ktoré tu boli zablokované niekoľko týždňov. Očakáva sa, že keď sa iracká ekonomika začne opäť stavať na nohy, Umm Kásr sa postupne stane vážnou konkurenciou Kuvajtu a Dubaju ako hlavné obchodné a lodiarske centrum. To však ešte nejaký čas potrvá. Jeho infraštruktúru totiž do veľkej miery poškodili nálety amerických a britských lietadiel počas vojny, dlhé roky medzinárodných hospodárskych sankcií a nakoniec aj rabovanie miestnych obyvateľov bezprostredne po skončení konfliktu. Ako uviedla britská BBC, vojaci preto rozostavali okolo prístavných budov a zariadení prázdne nákladné kontajnery. To pomohlo. Mnohé budovy, aj keď ošarpané, ostali nedotknuté. V neďalekom meste Basra takéto kontajnery nie sú, takže tamojšie budovy okolo rafinérií už nemajú ani strechu.
Vytvorenie bezpečnostného pásma a prehĺbenie nánosmi zasypaného prístupového kanála do prístavu je hlavnou úlohou pri obnove Umm Kásr. Obnova si podľa odhadov vyžiada okolo 100 mil. USD. Kanál je totiž okrem nánosov bahna aj plný potopených lodí, mnohé sú tam ešte z obdobia iracko-iránskej vojny. Otázne však je, odkiaľ peniaze prídu.
Kontrakt na rekonštrukciu prístavu získala americká dokárska spoločnosť SSA Marine, známa aj ako Stevedoring Services. Práve ona by mala v rámci kontraktu v celkovej hodnote 4,8 mld. USD sprevádzkovať Umm Kásr tak, aby sa mohla rozbehnúť rozsiahla rekonštrukcia krajiny. Ako uviedla CNN, kontrakt, ktorý SSA Marine zadala americká agentúra USAID, stanovuje firme, aby približne do konca augusta sprevádzkovala šesť a do roka 12 prístavísk na vykládku a nakládku kontajnerov aj voľne nakladaného tovaru. Prvotný kontrakt pre SSA Marine, ktorý bol zadaný na jeden rok, bude možné predĺžiť na tri roky. Potom by prístav mali dostať späť Iračania. Obnova Umm Kásr bol druhý kontrakt zadaný USAID. Ten prvý a najväčší na celkovú koordináciu rekonštrukčných prác získala americká firma Bechtel. Jeho hodnota je 680 mil. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 09:03