StoryEditor

Rodič by si mal zistiť, čo má učiteľ za sebou

06.10.2008, 00:00

Odborník radí, na čo netreba zabudnúť pri výbere kvalitného doučovateľa.

Akí klienti vás najčastejšie oslovia so žiadosťou o doučovanie?
Asi na 60 percent sú to rodičia detí zo základných a stredných škôl, prípadne samotní stredoškoláci. Zvyšok sú vysokoškoláci alebo pracujúci ľudia, najčastejšie manažéri, ktorí postúpili na pozície, v ktorých už musia komunikovať s cudzojazyčným vedením.
Prečo majú rodičia potrebu deti ďalej vzdelávať vo voľnom čase?
Opakujú sa tri dôvody -- buď rodič nie je spokojný so školou, kam dieťa chodí, alebo dieťa donesie horšie známky, rodičia spanikária a objednajú doučovateľa, alebo s príchodom maturít a prijímacích skúšok na stredné a vysoké školy. No nemôžem povedať, že by niečo prevládalo. A sú aj takí, čo sa napríklad systematicky a dlhodobo pripravujú na maturity alebo na ťažkú fakultu, prípadne rodičia nútia ísť deti na ťažšiu A-úroveň maturity, hoci na to dieťa nemá.
Čo by ste poradili rodičom, ktorí zvažujú výber súkromného učiteľa?
Mali by si zistiť jeho kvalifikáciu -- akú vysokú školu vyštudoval, v prípade cudzieho jazyka, či bol v cudzine. Trochu si prihrejem vlastnú polievočku -- výhodu majú študenti pedagogickej alebo filozofickej fakulty, pretože majú aj učiteľský základ, čiže lepšiu predstavu o spôsobe učenia, vedenia dieťaťa. Dôležitá je tiež prax, skúsenosti s individuálnym vyučovaním. A pre malé dieťa by som skôr vybral mladšieho učiteľa, naopak 30 -- 40-ročný manažér by si mal priplatiť "native speakera" z krajiny, ktorej reč sa učí.
Rodičia asi pri výbere doučovateľa málokedy skúmajú, či má nejaký diplom alebo doklad o praxi.
To je pravda, ľudia si nepýtajú diplom. Keď už rodič objednáva doučovateľa, nie je od veci s ním stráviť aspoň prvú hodinu, sedieť niekde bokom a mať prehľad.
Aké sú sadzby za doučovanie angličtiny?
Keď som začínal, bral som 150 korún, teraz beriem 300 korún, pretože mám päťročnú prax. Mám kolegov, ktorí majú aj vyššiu sadzbu, jeden berie 400 Sk za hodinu, ale to už je asi strop, pričom ide o doučovanie manažérov, ktorí si chcú priplatiť za kvalitu. Ide o to, čo ponúkate, akú prax, aké skúsenosti. Keby ste začali robiť angličtinu včera, tak by bolo divné, že máte takúto sadzbu. Závisí to tiež od toho, či učíte jednotlivca alebo kolektív -- čím viac žiakov máte naraz, tým väčšia zľava.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 14:09