StoryEditor

Energo Solutions nechce budovať konkurenčný profil

07.07.2003, 00:00
O výstavbu vedenia veľmi vysokého, 400-kilovoltového, napätia do Maďarska požiadali dve spoločnosti. Popri Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústave (SEPS) ho chce budovať aj bratislavská firma Energo Solutions. SEPS ako licencovaný prevádzkovateľ prenosovej sústavy v januári podal na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozklad, pretože so zámerom súkromnej firmy nesúhlasí. Minulý týždeň však Regulačná rada ÚRSO svoje pôvodné rozhodnutie potvrdila, čo znamená, že teoreticky každá z uvedených spoločností môže začať budovať "svoje" vedenie.
"Chceme sa so SEPS o výstavbe vedenia do Maďarska dohodnúť. Postavila by sa jedna trasa 2 x 400 kilovoltov, pričom investície na tento projekt by sme si rozdelili a potom aj využívanie vedenia," povedal konateľ Energo Solutions Peter Bréda. Rokovanie však sťažuje súčasná výmena manažmentu SEPS, ktorú iniciovalo Ministerstvo hospodárstva SR.
O udelenie predbežného súhlasu ako prvá požiadala firma Energo Solutions ešte v novembri minulého roka. "Naša žiadosť o udelenie predbežného súhlasu s výstavbou vedenia je logickým vyústením dlhodobo nedostatočnej cezhraničnej kapacity na maďarskom profile. Prevádzkovatelia slovenskej i maďarskej prenosovej sústavy nedokážu vyhovieť našim požiadavkám na prenos elektriny, pričom argumentujú obsadeným profilom," vysvetlil P. Bréda.
Spoločnosť Energo Solutions, ktorá obchoduje s elektrinou, potrebuje kapacitu s výkonom aspoň 300 megawattov. Maďarský profil v súčasnosti tvoria len dve 400-kilovoltové vedenia. Prvé smeruje z rozvodne na gabčíkovskom vodnom diele do Gy#245#ru a z levickej rozvodne do Gödu pri Budapešti. Každé z týchto vedení je schopné prenášať výkon až 1 000 megawattov. Prideľovanie prenosových kapacít sa však na maďarskom ani na poľskom profile nerobí na základe výsledku aukcie, čo sťažuje postavenie obchodníkov s elektrinou.
"Nebudeme naše výhrady, ktoré sme adresovali ÚRSO v súvislosti s licenciou na budovanie 400-kilovoltového vedenia do Maďarska, riešiť cez médiá," reagovala hovorkyňa SEPS Alena Melichárková na uvedené skutočnosti.
Podľa pracovníka ÚRSO, ktorý si neželá byť menovaný, i keď na prevádzkovanie prenosovej sústavy ako súčasti elektrizačnej sústavy SR má licenciu iba SEPS, nie je možné, aby úrad bránil iným investorom stavať ďalšie úseky vedení, ktoré sa tak či tak musia začleniť do prenosovej sústavy. "Na druhej strane nie je možné, aby si ktorýkoľvek vlastník vedenia, ktoré je súčasťou elektrizačnej sústavy, presadzoval výhradné právo na jeho využívanie. Bude ho musieť pri dodržaní transparentných podmienok dať k dispozícii iným držiteľom licencie v elektroenergetike," dodal.

Oživuje sa projekt s Rakúskom

Energo Solutions aj SEPS tento rok získali tiež predbežný súhlas aj na vybudovanie 400-kilovoltového vedenia do Rakúska. S touto krajinou slovenská prenosová sústava zatiaľ nemá žiadne prepojenie, na rozdiel od ČR. Súvisí to s negatívnym postojom rakúskych politikov k jadrovej energetike v SR. Preto sa ani nenaplnila dohoda z roku 1994, podľa ktorej malo vedenie smerovať z rozvodne v Stupave.
Vybudovanie tohto profilu by umožnilo spoločnosti Energo Solutions vyvážať elektrinu najmä do Talianska, kde je trvalý deficit elektriny. "V súčasnosti môžeme prepravovať elektrickú energiu pri našich obchodoch s Talianskom len cez Maďarsko ďalej do Rakúska, čo obchody značne predražuje," pripomenul P. Bréda.
Stavebná príprava výstavby vedenia do Rakúska je komplikovaná, pretože treba osloviť veľa majiteľov pozemkov a niektoré vykúpiť. Problémy s výstavbou sú čoraz väčšie. Rakúski ekologickí aktivisti vyvíjajú veľký odpor proti budovaniu nových vedení, žiadajú budovať káblové vedenia, čo je však oveľa drahšie a s káblami na druhej strane nesúhlasia majitelia pozemkov. Podľa informácie SEPS kilometer vedenia vyjde asi na 20 mil. až 25 mil. Sk. Okrem toho sú potrebné ďalšie desaťmiliónové investície do rozvodní.

Obchodník s elektrinou

Firma Energo Solutions vznikla v roku 1999. Patrí do skupiny Millennium Financial Services. Jej vznik je reakciou na liberalizáciu trhu s elektrickou energiou. Spoločnosť obchoduje s elektrinou s viacerými renomovanými spoločnosťami (má príslušnú licenciu od ÚRSO) a chystá sa poskytovať ďalšie služby v energetike.

Cehraničné spojenia prenosovou sústavou

Česká republika
Stupava - Sokolnice 400 kV
Križovany - Sokolnice 400 kV
Varín - Nošovice 400 kV
Senica - Sokolnice 220 kV
Pov. Bystrica - Lískovec 200 kV

Maďarsko
Gabčíkovo - Györ 400 kV
Levice - Göd 400 kV

Ukrajina
Veľ. Kapušany - Mukačevo 400 kV

Poľsko
Lemešany - Krosno 400 kV

Zdroj: SEPS, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 12:57