StoryEditor

Čína má najhodnotnejšie firmy

01.11.2007, 23:00
Po prvý raz od zostavovania rebríčka svetových firiem podľa ich kapitálovej hodnoty, ktorý vypracúva britský denník Financial Times, sa do prvej desiatky dostalo až päť čínskych spoločností.

Vytlačili tak väčšinu amerických firiem. Z tých najväčších tam zostali len tri. V štatistike Global 500 pritom k júnu ešte v prvej desiatke figurovalo šesť amerických spoločností a len jedna čínska - Priemyselná a obchodná banka (ICBC).

Šliapanie na päty
Rebríček prvej desiatky však aj napriek tomu ešte stále vedie americký Exxon Mobil, ktorý si ktorý si ako najväčšia ropná spoločnosť na svete udržuje prvenstvo už niekoľko rokov. Jeho kapitálová hodnota sa oproti predchádzajúcemu obdobiu zvýšila zo 429 na 511,4 miliardy dolárov (v prepočte 11,825 bilióna Sk). Američanom sa v prvej desiatke podarilo udržať aj vďaka General Electric a Microsoftu, no práve počítačový predátor si možno aj pre tohtoročné súdne spory a následné pokuty neudržal svoje tretie miesto a padol o tri priečky nižšie.

Aj General Electric vytlačila zo svojho druhého miesta čínska firma PetroChina. Jej hodnota sa dnes pohybuje okolo 453 miliárd dolárov a je zrejmé, že americkej firme sa v ďalšom rebríčku nepodarí udržať ani terajšie tretie miesto. Na päty jej šliape China Mobil, ktorej hodnota na trhu je v súčasnosti len o tri miliardy nižšia.

Práve problémy s domácou ekonomikou a upadajúcim dolárom mali za následok aj to, že miesto v "TOP 10" si už neobhájili americká telekomunikačná spoločnosť AT&T (skončila až jedenásta), ako aj najväčšie americké banky Citigroup a Bank of America. Napriek tomu v celom rebríčku Global 500 majú USA stále najväčšie percentuálne zastúpenie.

Z európskych firiem sa medzi najhodnotnejšie firmy dostali len dve - ruský Gazprom a holandsko-britský nadnárodný koncern Shell.

Krátkodobý efekt
Pokiaľ ide o nástup čínskych firiem, je neprehliadnuteľné, že tie, ktoré sa dostali do prvej desiatky, v uplynulom sledovanom období v Global 500 chýbali, a to v celom zozname, nie iba v desiatke, s výnimkou spomínanej ICBC a firmy Sinopec. Hoci aj tá by sa napriek jej nedávnym problémom (rezignácia jej šéfa, ktorého vyšetruje polícia pre podozrenie z korupcie) dala pokojne nominovať na tabuľkového skokana, keď oproti minulému roku poskočila z 53. miesta až na 7., teda o 46 miest, najväčšej pozornosti analytikov sa môže tešiť práve China Life Insurance. Táto firma doslova valcuje ostatné. Za to, že sa dostala do prvej desiatky a vytlačila americkú AT&T, vďačí aj tohtotýždňovému rastu na šanghajskej burze cenných papierov, kde sa jej hodnota zvýšila o 6,7 percenta, a Burze Hong Kong Exchanges (o 1,1 percento). Jej cena sa tak vyšplhala na 1,94 bilióna jüanov, teda spomínaných 259,5 miliardy dolárov.
Analytici však pripomínajú, že napriek nástupu dravej čínskej ekonomiky nemusí ísť o dlhodobý jav. "Nepredpokladáme, že hodnota čínskych firiem, ktorá za posledné obdobie raketovo vyrástla, si hodnotu udrží aj v dlhodobom horizonte. Súčasná situácia má svoje opodstatnenie, ale aj dôvody," vysvetlil analytik hongkonského oddelenia The Economist Inteligence Unit Charles Li. Samozrejme, svoje robí aj zhodnocovanie tamojšej burzy, no podľa agentúry Bloomberg môže byť jedným z dôvodov aj rast inflácie. Ten je nateraz už o tri percentá vyšší, ako plánovaných 3,5 percenta, čo vedie Číňanov k zhodnocovaniu svojich peňazí práve nákupom akcií. "Prírastok domácich investícií na akciový trh v Číne je v súčasnosti vyšší, ako v ktorejkoľvek krajine vo svete," napísal aj ruský denník Gazeta.ru.

Hocako, svetovo najhodnotnejšie čínske podniky tak podľa analytikov v súčasnosti nemusia celkom zosobňovať ich reálnu hodnotu, prípadne očakávania do budúcnosti. No práve tie, ak sa aj nenaplnia, im nateraz zaručujú úspech.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:39