StoryEditor

Siemens chce investovať

25.06.2007, 00:00
Siemens zvažuje, že na Slovensku začne vyrábať vlaky. Nemecký koncern u nás investíciu umiestni, ak získa od Železničnej spoločnosti Slovensko zákazky na dodávku regionálnych a prímestských súprav.

Siemens zvažuje, že na Slovensku začne vyrábať vlaky. Nemecký koncern u nás investíciu umiestni, ak získa od Železničnej spoločnosti Slovensko zákazky na dodávku regionálnych a prímestských súprav.
Železničná spoločnosť Slovensko zverejnila dve predbežné oznámenia o verejnom obstarávaní nových vlakových súprav pre prímestskú a medziregionálnu dopravu ešte vlani. Podľa odboru komunikácie Železničnej spoločnosti sa o verejnom obstarávaní zatiaľ informovali tri zahraničné spoločnosti, ktoré by mohli byť dodávateľmi vlakových súprav. "V súčasnosti prebieha proces zabezpečovania finančných prostriedkov z európskych fondov. Po ich zabezpečení Železničná spoločnosť Slovensko obidva tendre vyhlási. Predpokladáme, že sa tak stane v druhom polroku budúceho roka," informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.


Zákazka za 6,3 miliardy
Ak Siemens zákazku vyhrá, zrejme nepostaví úplne nový závod, ale rozbehne spoluprácu s niektorým z existujúcich strojární. "Sme presvedčení, že priama výroba v spolupráci s lokálnym partnerom na Slovensku predstavuje pre krajinu najlepšiu alternatívu z pohľadu obstarávacích a prevádzkových nákladov a zároveň zamestnanosti v strojárskom priemysle," vyhlásil Kollárik.
Národný osobný prepravca plánuje nové vlaky využiť na linkách okolo Bratislavy, Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice, Zvolena a na regionálnych tratiach. Na nich dnes premávajú súpravy, ktoré sa blížia k hranici svojej životnosti. Železnice chcú do roku 2012 kúpiť 21 prímestských a 20 regionálnych vlakových súprav za 6,3 miliardy korún.
Modernizácia vlakových súprav železníc prebieha aj v súčasnosti. Železničná spoločnosť nedávno uviedla do prevádzky nový motorový vlak z dielní Železničných opravovní a strojární vo Zvolene. Ešte v tomto roku by malo v jej mobilnom parku pribudnúť 11 vlakových súprav výrobcu a do roku 2009 ich bude dovedna 29. Súpravy s maximálnou prevádzkovou rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu a kapacitou 85 miest na sedenie sú určené najmä na regionálne trate. Nové motorové vlaky prevádzkovateľ osobnej železničnej dopravy nasadil aj na trati Prievidza - Horná Štubňa - Vrútky.

Vlaky ako v Rakúsku
Siemens naznačil, že ak uspeje v tendri, môže na Slovensku vyrábať a železniciam dodávať vlaky, ktoré od konca 90. rokov dodáva pre rakúskeho národného prepravcu ÖBB. Rakúski pasažieri od konca deväťdesiatych rokov využívajú 71 dvojposchodových vlakových súprav Siemens Double Deck s 324 vozňami.
Takýto vlak spája aj Viedeň s bratislavskou Petržalkou. "V prípade úspechu plánujeme vyrábať spomínané dvojposchodové vlakové súpravy priamo na Slovensku," potvrdil Siemens vo vyhlásení pre tlač. Životnosť týchto súprav dosahuje 30 rokov.

Investície ZSSK do vlakových súprav (v miliardách Sk)
Súpravy prímesteskej a medziregionálnej dopravy 6,327
Modernizácia mobilných prostriedkov 4,181
Spolu 10,508
Zdroj: ZSSK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:18