StoryEditor

Postavia oceánske kúpele

28.05.2007, 00:00
Využitie podzemnej geotermálnej vody, pochádzajúcej z treťohorného oceánu Tethys, pokrývajúceho v minulosti Slovensko, na vybudovanie kúpeľov má v pláne firma Magma Zafír z Bardoňova v okrese Nové Zámky.

Tri geotermálne vrty s výdatnosťou 25 megawattov tepelnej energie ročne, teplotou vody 80 až 90 stupňov Celzia navŕtala pre Magmu v hĺbke 1 700 - 2 000 metrov prieskumná spoločnosť Ingeo. Ich prietok dosahuje 100 litrov slanej vody za sekundu. Pracovať budú v injektážnom režime, čo znamená, že z dvoch sa bude voda ťažiť a tretí ju bude injektovať späť do ložiska. "Tým je zabezpečená prakticky neobmedzená životnosť zdroja," vysvetľuje konateľ firmy Magma Zafír Miroslav Žitňanský.
Oceanárium i botanická záhrada
Vodou a energiou má geotermálny prameň zabezpečovať dva areály s celkovou plochou 120 hektárov. "Prvý vrt Alpheus bude zdrojom pre wellness a kúpele, ktorých súčasťou bude aj oceanárium s morskými živočíchmi a botanickou záhradou," prezrádza konateľ spoločnosti.
"Chceme vybudovať prvé oceánske kúpele v strede Európy," tvrdia konatelia firmy. Magma Zafír na projekte pracuje už tretí rok a je presvedčená o jeho jedinečnosti. Aj preto má značku Aqua Tethys medzinárodne registrovanú na území celej Európy.
"Náš projekt využíva všetky atribúty tohto jedinečného geotermálneho zdroja. Energiu, liečivé účinky, zábavu a ponaučenie. Okrem využitia vody na liečebné a relaxačné účely vygeneruje ročne 121-tisíc gigajoulov tepla. To sa využije na vykurovanie areálu a apartmánových domov, s ktorých výstavbou začneme na budúci rok. Máme patentovanú technológiu na demineralizáciu slanej vody, ktorá ju zbaví nežiaducich vápenatých zložiek a súčasne vytvorí nádherné prostredie," dodáva Žitňanský. Vrt Telesto firma využije na vykurovanie skleníkov na hydroponické pestovanie liečivých rastlín, Aloe vera, kvetov a zeleniny.
Potrebujú investorov
Celkové investície na výstavbu Aqua Tethys by mali dosiahnuť 3,6 miliardy korún. V prvej fáze sa majitelia sústredili na vybudovanie energetického systému vrátane dvoch výmenníkových staníc, ktoré majú byť dokončené v priebehu nasledujúcich troch mesiacov. V kooperácii s viacerými partnermi chce firma postaviť aj kozmetické centrum a golfové a tenisové ihrisko. "Vláda vyjadrila nášmu projektu plnú podporu. V súčasnosti rokujeme s niekoľkými zahraničnými investormi a počítame aj s využitím fondov z Európskej únie," hovorí Žitňanský. Na zdroje a rozvody tepla získala spoločnosť v rámci programu priemysel a služby štátnu pomoc vo výške 116 miliónov korún. Kúpele by malo po ich dobudovaní navštevovať 600- až 700-tisíc ľudí ročne. Ich súčasťou má byť niekoľko otvorených bazénov, dva kryté bazény, centrá pre výskum aplikovanej geotermálnej energie a paleontológie.
"Vybudovanie liečebno-relaxačného centra Aqua Tethys znamená nielen nové pracovné príležitosti v okolí Nových Zámkov, ale aj nezanedbateľné príjmy v oblasti cestovného ruchu a služieb," dodáva na záver Miroslav Žitňanský.

Parametre Aqua Tethys
Plocha areálu 120 hektárov
Kapacita zdroja 25 megawattov
Teplota vody 80 - 90 stupňov Celzia
Prietok vody 100 litrov za sekundu
Investície 3,6 miliardy korún

01 - Modified: 2003-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenský Volkswagen na vzostupe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 14:46