StoryEditor

Investičný boom sa neočakáva

10.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rozšírenie Európskej únie (EÚ) o krajiny strednej a východnej Európy (KSVE) v roku 2004 nebude znamenať investičný boom zo strany západných technologických spoločností, napísal rakúsky denník Der Standard.
Rakúske spoločnosti, zaoberajúce sa informačnými technológiami, sa totiž v KSVE etablovali už pred dlhším časom. Ako príklad denník uvádza firmu Kapsch, ktorá digitalizovala telefónne siete bývalého štátneho operátora v Maďarsku.
Ako najväčšiu výhodu vstupu KSVE do EÚ vidia rakúski podnikatelia prispôsobenie legislatívy štandardom únie. Po rozšírení EÚ denník očakáva, že nové šance na etablovanie sa v nových členských krajinách majú stredne veľké rakúske podniky. Veľkou výhodou bude odstránenie byrokratických i obchodných bariér vrátane odstránenia ciel.
Podľa predstaviteľa Rakúskej obchodnej komory Christiana Ruppa by povzbudenie investovania mal napomôcť Akčný plán EÚ E-Europe plus, ktorý je zameraný na modernizáciu hospodárstva kandidátskych krajín prostredníctvom informačných technológií. Paralelný projekt sa týka zavedenia elektronickej samosprávy (E-Government) a elektronického obstarávania v rámci celého bloku, ktorého implementačná doba sa končí v roku 2005. Pri tomto aj iných projektoch bude Rakúsko fungovať v úlohe partnerskej krajiny pre kandidátske krajiny.
Viedeň je významným strediskom, pokiaľ ide o podnikateľské aktivity západných technologických spoločností v KSVE. Zhruba 20 % (7,50 mld. eur) technologických obchodov realizovaných v tomto regióne sa riadi z Viedne, zdôrazňuje rakúsky denník.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 10:21