StoryEditor

Wartburg skončil pred pätnástimi rokmi

10.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Východonemecký automobil Wartburg je síce trochu v tieni menšieho a slávnejšieho Trabanta, no svojho času jazdili aj po československých cestách desaťtisíce týchto majestátnych dvojtaktov. Podobne ako za "bakelitovým" bratom aj za Wartburgom zostávali oblaky dymu, no aj on majiteľom poskytoval spoľahlivé služby.
A dnes má toto auto výročie. Presne 10. apríla 1991 opustili výrobné linky v Eisenachu posledné Wartburgy. Auto malo vodou chladený trojvalcový dvojtaktný motor s obsahom valcov 900 cm3 a výkonom 50 koní. Jeho pôvod je možné vystopovať do obdobia pred 2. svetovou vojnou, keď firma DKW vyvíjala auto, neskôr vyrábané ako dvojdverový model IFA 9. Wartburg z neho prevzal napríklad predný náhon a systém odpruženia. Typ, ktorý niesol označenie 311 a začal sa vyrábať v roku 1956, patrí dodnes k najelegantnejším autám bývalej komunistickej Európy.
Automobil s oblými tvarmi sa vyrábal v mnohých variáciách. Základom bol štvordverový päťmiestny sedan, no existovalo aj troj- a päťdverové kombi, coupé alebo kabriolet. Deväť rokov po predstavení modelu 311 prišiel medzityp 312, ktorý už mal podvozok pripravovaného modelu 353. Wartburg 353 sa verejnosti predstavil na lipskom veľtrhu v roku 1966 a vtedy asi nikto netušil, že len s menšími úpravami bude z výrobných pásov vychádzať celé štvrťstoročie.
Karoséria nového typu stratila takmer všetko z elegancie predchodcu, jej tvar najviac pripomínal niekoľko vzájomne pospájaných škatúľ. Veľký vnútorný priestor však zostal zachovaný, rovnako aj zastarávajúci dvojtaktný motor. Konštruktéri v NDR síce prišli s niekoľkými návrhmi na nový motor a celé auto, z plánu však nakoniec zostalo len zopár osamotených prototypov v múzeách v ČR a Nemecku.
Nová vizáž ani motor už nemohli zachrániť zastaraný automobil, z ktorého sa celkove vyrobilo takmer 1,4 milióna kusov. Posledným úderom bol pád Berlínskeho múra. Starú továreň v Eisenachu nahradila nová a Wartburgy autá značky Opel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:34