StoryEditor

Hrozí regulácia online hudby

24.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Brusel by chcel regulovať predaj hudby cez internet, zatiaľ však naráža na tvrdý odpor muzikantov. Európsky komisár pre vnútorný trh Charles McCreevy zvažuje zavedenie akýchsi európskych licencií na digitálny predaj hudby. Kritici sa však obávajú, že podobný postup by viedol k vytvoreniu monopolu niekoľkých nadnárodných spoločností a úplne by zlikvidoval malé firmy, ktoré sa predajom hudby cez internet tiež živia.

Brusel by chcel regulovať predaj hudby cez internet, zatiaľ však naráža na tvrdý odpor muzikantov. Európsky komisár pre vnútorný trh Charles McCreevy zvažuje zavedenie akýchsi európskych licencií na digitálny predaj hudby. Kritici sa však obávajú, že podobný postup by viedol k vytvoreniu monopolu niekoľkých nadnárodných spoločností a úplne by zlikvidoval malé firmy, ktoré sa tiež živia predajom hudby cez internet.
Likvidácia malých spoločností však nie je jedinou hrozbou. "Nebezpečné je aj to, že niekoľko nadnárodných firiem by sa sústredilo iba na takú hudbu, ktorá im zarába obrovské peniaze," povedal pre server EUobserver Mike Hanrahan, zástupca írskej organizácie, ktorá sa zaoberá autorskými právami v hudobnom priemysle. Pri väčšom dôraze na žánre hlavného prúdu by sa do úzadia dostali umelci, ktorých hudba nemusí ladiť uchu väčšinového poslucháča.
Digitálny predaj bude v budúcnosti prinášať obrovské zisky. V Európskej únii navyše tento spôsob predaja zažíva v ostatnom období obrovský rozmach. A kde je veľký trh a zisky, tam väčšinou zasahuje aj moc Európskej komisie.
Krok trhu s hudbou zatiaľ stále udávajú Ázia a Spojené štáty, Európa sa však na nich pomaly začína doťahovať. Najúspešnejšou krajinou z tohto hľadiska je Taliansko, kde sa cez internet predá takmer desatina všetkej hudby. Dobre sa darí aj Britom, Dánom alebo Švédom. Na celom svete sa v priemere predá cez internet asi 11 percent hudby. Európska únia síce stále mierne zaostáva, no vôbec už nie tak, ako v minulosti.
Šampiónom v internetovom predaji je jednoznačne Južná Kórea, ktorá si drží svoje miesto aj pred Spojenými štátmi. Na Kórejskom polostrove sa viac než polovica celého hudobného trhu odohráva práve na internete, čo nemá obdobu nikde na svete.
Do týchto štatistík je však započítaný iba legálny trh s hudbou. Počet skladieb stiahnutých z internetu je v skutočnosti omnoho vyšší a trend stále udávajú internetové servery, kde je možné stiahnuť si akúkoľvek skladbu zdarma alebo za úplne minimálny poplatok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 15:33