StoryEditor

Podmienky vybraných ambasád

01.07.2003, 00:00

Vybavenie víz si často vyžaduje veľa času a trpezlivosti. Turista musí vedieť odpovedať na množstvo otázok a doložiť často neúmerne veľa dokladov, najlepšie notársky overených.
Ak si želáte vybaviť vízum do krajiny klokanov, bude vás to stáť 40 eur plus poštovné za pas. Poplatok musí byť zaplatený buď v Ľudovej banke, alebo v hotovosti priamo na veľvyslanectve. Všetky dokumenty musia byť notársky overené kópie originálov. Základom je vyplnený dotazník v anglickom jazyku. K platnému pasu by ste mali priložiť fotografiu. Ak ste v zamestnaneckom pomere, zamestnávateľ musí na potvrdení uviesť funkciu, dĺžku pracovného pomeru a lehotu dovolenky. Ak ste živnostník, teba doložiť živnostenský list alebo výpis z obchodného registra a výpis z podnikateľského účtu. Študenti musia dokladovať akceptáciu školy s plánovanou cestou. Rodičia maloletých detí musia predložiť notársky overený súhlas s plánovanou cestou a rodný list dieťaťa. Seniori nad 70 rokov musia presvedčiť úradníkov o svojom zdravotnom stave a schopnosti cestovať v Austrálii. Potvrdenie musí byť vydané zmluvným lekárom veľvyslanectva. Súčasťou musí byť aj potvrdenie o cestovnom poistení. Už klasickou je podmienka doložiť dôkaz o finančných prostriedkoch vo forme výpisov z účtu za posledné tri mesiace. Plusom je pozvanie od priateľa či príbuzného.
Žiadosti o víza do USA sa podávajú formou poisteného listu. Žiadateľ by mal dostať odpoveď v období dvoch až štyroch týždňov. Pri bezproblémovom priebehu budú všetky doklady zaslané občanovi späť. Ak má zastupiteľstvo nejaké nejasnosti, pozve žiadateľa na osobný pohovor. Základom je opäť formulár, ktorý dostanete na poštách, prípadne si ho môžete stiahnuť zo stránky amerického veľvyslanectva. Muži vo veku od 16 do 45 rokov musia vyplniť aj doplnok k žiadosti. Pas musí byť platný ešte pol roka po návrate z krajiny. Dokladom o účele cesty môže byť pozvanie od príbuzných či priateľov, potvrdenie o finančnom zabezpečení cesty, alebo neplatená rezervácia zájazdu. Súčasťou žiadosti je aj fotografia v rozmeroch 5 x 5 centimetrov a spiatočná obálka na poistený list s adresou. Poplatok za žiadosť predstavuje 100 USD a možno ho zaplatiť na pošte, prípadne v Tatra banke.
K žiadosti o turistické víza do Veľkej Británie treba priložiť pas aspoň s dvoma prázdnymi stránkami. Fotografie musia byť dve, a to pasového formátu. Kreditné alebo debetné karty nie sú dokladom o finančnej spôsobilosti, žiadateľ musí predložiť výpis z bankového účtu. Zamestnávateľ musí potvrdiť dĺžku dovolenky, pracovnú pozíciu a dĺžku pracovného vzťahu. V prípade, že cestujete nezávisle, treba úradníkom predložiť dokument o rezervácii pobytu a plán cesty. Ak máte možnosť pozvania, pozývajúci musí spresniť účel návštevy, vzťah k žiadateľovi a ubytovanie turistu. Britská ambasáda takisto vybavuje niektoré druhy víz do svojich závislých teritórií a krajín Commonwealthu. Turistické víza do Veľkej Británie stoja 2 150 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:55