StoryEditor

Čínske trhy sú ideálne pre adrenalínových hráčov

17.12.2007, 23:00

Čínsky akciový trh sa posilnil od začiatku roku 2005 o 250 percent v dolárovom vyjadrení. Aj preto sa v poslednom období čoraz častejšie hovorí o investíciách do čínskych fondov. Podľa odborníkov je to však vhodné iba ako doplnok portfólia a rozhodne by tieto fondy nemali tvoriť jeho významnú časť.
Dôvodov je viacero. Jedným z nich je podľa odborníkov nedôveryhodnosť finančných údajov čínskych podnikov. Okrem toho, väčšia časť zisku týchto spoločností nepochádza z vlastného podnikania, ale z investovania na burze. Na takýchto obchodoch sa živia najmä špekulanti, ktorí dúfajú, že niekto kúpi drahé akcie za ešte vyššie ceny. Celý tento kolotoč môže trvať ešte týždeň, mesiac, možno rok, to nikto z analytikov nevie predpovedať. Jedného dňa však celá táto bublina praskne a investori v konečnom dôsledku prídu o milióny a možno miliardy dolárov.
Dobré je uprednostniť pravidelné investovanie, pretože obdobie poklesu burzových indexov je najlepším časom pre pravidelných investorov, pri rozhodovaní o jednorazovom vložení väčšieho množstva peňazí do čínskych akcií je potrebné postupovať opatrnejšie a počítať aj so zvýšeným rizikom.
Aj napriek možným stratám existujú produkty, prostredníctvom ktorých sa možno "zúčastniť" na rastovom potenciáli tejto krajiny. "Čína sa správa kapitalisticky a trhovo napriek komunistickému vedeniu, preto je tam najmä politické riziko a hrozba tzv. nafúknutej bubliny, " uvádza Jana Lukáčová z Volksbank Slovensko. Momentálna výkonnosť týchto fondov je spájaná najmä s blížiacimi sa olympijskými hrami, ktoré budú v Číne na budúci rok. Niektoré správcovské spoločnosti síce ponúkajú investície do takýchto fondov, no jedným dychom upozorňujú na ich rizikovosť. "V našej ponuke fondov pre klientov privátneho bankovníctva je aj fond, ktorý má vo svojom portfóliu zostúpenú Čínu: ESPA Stock BRICK. Patrí v rámci našej ponuky medzi rizikovejšie. Vo všeobecnosti fondy, ktoré majú portfólio alokované do tzv. emerging trhov, patria medzi rizikovejšie a pokiaľ sú regionálne zamerané výhradne na jednu krajinu, miera rizika sa zvyšuje," dodáva Zuzana Kardelisová z Asset managementu Slovenskej sporiteľne. Potvrdzuje to aj Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorá uvádza, že index čínskeho trhu počas výpredajov za obdobie októbra a novembra tohto roka stratil vyše 20 percent, pričom napríklad Standard&Poor's stratil za to iste obdobie 9,6 percenta.
Do čínskych akcií sa dá investovať napríklad prostredníctvom fondu Pioneer Funds -- Greater China Equity (samotná Čína má podiel okolo 36 percent, zvyšok Hongkong, Taiwan a Austrália). Čína je zastúpená aj v ďalších fondoch -- Pioneer Funds -- Pacific Equity (Čína asi 12 percent) a Pioneer Funds -- Emerging Markets Equity (Čína zhruba 15 percent).

Rady pre tých, čo chcú investovať do čínskych akcií:

-- neodporúča sa držať v portfóliu väčšie percento akcií exponovaných na Čínu, netýka sa to garantovaných fondov
-- kto investuje pravidelne, nech pokračuje, pretože obdobie poklesu burzových indexov je najlepším časom pre pravidelných investorov.
--  kto v prechádzajúcich mesiacoch alebo rokoch zarobil na čínskom trhu, má teraz ideálnu šancu realizovať zisky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 04:17