StoryEditor

Pred podpisom zmluvy treba porovnávať

07.01.2008, 23:00

Výberu vhodnej poisťovne a výberu optimálneho životného poistenia je nutné venovať maximálnu pozornosť. Dôvod je jednoduchý. Životné poistenie sa väčšinou uzatvára na dlhý čas a je preto veľmi dôležité vybrať si takú poisťovňu, ktorá spĺňa zo všetkých stránok predstavy a požiadavky klienta. Ak by sa totiž rozhodol po krátkom čase vypovedať zmluvu a zmeniť poisťovňu, mohlo by to byť pre neho ekonomicky nevýhodné, pretože po uzatvorení poistnej zmluvy sa od zaplateného poistného odčítajú náklady na uzatvorenie tejto poistky. Postup pri výbere vhodnej spoločnosti a produktu by sa dal zhrnúť do niekoľkých základných krokov.
Klient by si mal určiť základné riziká, na ktoré sa má poistná zmluva vzťahovať. Najlepšie je prezrieť si ponuky viacerých spoločností, aby bolo možné ich porovnať. Ideálne je poradiť sa s pracovníkmi v poisťovni. Okrem toho by mal klient zadefinovať aj pripoistenia, ktoré majú byť súčasťou poistnej zmluvy. Tie môžu zvyšovať ochranu proti základným rizikám a/alebo sa vzťahujú na riziká, na ktoré sa základná služba nevzťahuje. Väčšina poistiek zahŕňa širokú paletu doplnkových služieb, ktoré môže klient využiť.
Jedným z najdôležitejších kritérií je určenie zodpovedajúcej sumy k jednotlivým zložkám poistenia. Teda sumu, ktorú by mal klient dostať, ak nastane poistná udalosť alebo pri dožití stanoveného veku. S tým súvisí aj lehota, počas ktorej chce byť človek poistený.
Ak existujú nejaké špeciálne požiadavky na poistenie, je dôležité oznámiť ich poisťovaciemu agentovi ešte pred podpisom zmluvy, aby ich mohol zahrnúť do zmluvy, prípadne oznámiť klientovi, či podobné požiadavky môže daná poisťovňa splniť.
Klient by mal mať jasnú predstavu aj o tom, koľko je ochotný za poistku platiť, či už mesačne, ročne alebo s periodicitou, ktorú si sám určí.
Toto všetko je dobré absolvovať vo viacerých poisťovniach a následne si vybrať tú, ktorá najlepšie spĺňa všetky potreby a požiadavky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 06:01