StoryEditor

Ako cestovať vlakom po Európe lacnejšie

01.07.2003, 00:00
Jedným z najvyužívanejších dopravných prostriedkov v Európe je vlak. Je rýchly, presný i keď môže byť drahý. Na dlhšie cestovanie sú riešením napríklad sieťové lístky. Vybrať sa dá z troch programov.
Inter Rail má varianty pre ľudí do 26 rokov a nad tento vek. Klient môže absolvovať ľubovoľný počet ciest v druhej triede na tratiach železníc. Preukaz je platný v jednej alebo vo viacerých zónach s výnimkou krajiny trvalého bydliska cestujúceho. Výber zón je ľubovoľný a bez obmedzenia. Zvolené zóny môžu, ale nemusia navzájom susediť. Preukaz pre jednu zónu je platný 22 dní, ostatné sú platné mesiac. Program do 26 rokov je prístupný pre všetkých, ktorí ku dňu začiatku platnosti nedosiahli tento vek. Preukaz určený pre klientov starších ako 26 rokov môže získať každý a tiež pre dieťa vo veku 4 - 12 rokov. Preukaz je na meno a je neprenosný, teda bez preukazu totožnosti je neplatný. Ak klient vráti preukaz pred začiatkom platnosti, suma zaň zaplatená sa vráti.
Príplatky za použitie niektorých vlakov a vozňov (EC/IC príplatky, miestenky, poplatky za lôžka a ležadlá) musí zákazník zaplatiť v plnej výške. Držiteľ má nárok aj na zľavy, napríklad 50-percentnú za lístok z miesta bydliska do pohraničného bodu so železnicou vybranej zóny. Tento variant je výhodný, ak chcete počas dlhšieho obdobia spoznať viacero krajín. Za preukaz pre všetky zóny zaplatí junior 311 eur a osoba nad 26 rokov 442 eur.
Druhou možnosťou je lístok Euro Domino, ktorý možno v cestovnej kancelárií zložiť podľa individuálneho plánu cesty klienta. Na ponuke sa zúčastňuje 29 európskych železníc, železnice Maroka, ako aj niektorých námorných podnikov. Výnimkou je opäť krajina bydliska cestujúceho. Cestujúci sú rozdelení do troch kategórií podľa veku. Prvou sú deti od 4 do 12 rokov. Ďalšími sú osoby do 26 rokov a tie, ktoré presiahli tento vek.
Sieťové cestovné lístky oprávňujú na ľubovoľný počet ciest počas troch až ôsmich voľne zvolených dní v priebehu jedného mesiaca v rámci jednej krajiny. Príplatky za rezervovanie miesta, použitie ležadlového alebo lôžkového vozňa a dovozné za cestovné batožiny musí klient zaplatiť v plnej výške. Má nárok na polovičnú zľavu na lístok z miesta bydliska k pohraničnému bodu vybraného štátu. Diskonty ponúkajú aj niektoré lodné spoločnosti. Osemdňové cestovanie v Nemecku vyjde turistu do 26 rokov na 163 eur, starších viac ako 200 eur.
Treťou alternatívou je program Wasteels. Ak máte menej ako 26 rokov, môžete využiť zľavnený cestovný lístok pre mladých ľudí do 26 rokov. Jedinou podmienkou je vek. Nerozhoduje deň zakúpenia cestovného lístka, ale deň nástupu na cestu. Platnosť cestovného lístka je dva mesiace od zakúpenia. Lístok je platný iba pre 2. triedu. V prípade prestupu do 1. triedy si cestujúci doplatí rozdiel ceny. Pri nákupe turista predkladá cestovný pas alebo iný doklad totožnosti, na ktorom je vyznačené meno a priezvisko žiadateľa, dátum narodenia a číslo dokladu. Tento doklad si potom musí vziať so sebou na cestu do zahraničia. Lístok môže kupovať i ďalšia osoba, ale iba s dokladom cestujúceho. V prípade núdze postačí i fotokópia časti cestovného pasu, kde sa nachádzajú požadované údaje. Zľava sa nevzťahuje na ďalšie produkty železníc, akými sú lôžka, ležadlá, miestenky a EC/IC príplatky. S cestovným lístkom môže klient cestovať iba po trase vyznačenej na cestovnom lístku, pričom cestu môže prerušiť bez akýchkoľvek formalít v čase platnosti cestovného lístka. Wasteels môžete využiť, aj keď ste pracujúci v zahraničí a vlastníte pracovnú zmluvu alebo povolenie na pobyt. Participovať môžu aj dôchodcovia vlastniaci povolenie na pobyt, manželskí partneri a ich slobodné deti a takisto rodičia pracovníka v zahraničí, prípadne rodičia manžela či manželky. Všetci cestujúci musia byť občanmi Slovenskej republiky. Program je platný v Grécku, Bulharsku, Juhoslávii, Maďarsku, Slovinsku, Českej republike, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku a Chorvátsku. Túto možnosť majú tiež zahraniční pracovníci pracujúci na Slovensku a ich rodinní príslušníci.

Rozdelenie zón pri programe Inter rail

Zóna A: Veľká Británia, Južné a Severné Írsko
Zóna B: Švédsko, Nórsko, Fínsko
Zóna C: Dánsko, Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko
Zóna D: Poľsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko
Zóna E: Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko
Zóna F: Španielsko, Portugalsko, Maroko
Zóna G: Taliansko, Slovinsko, Grécko, Turecko, Námorné spoločnosti Brindisi-Corfu /Igoumenitsa/Patras (ADN/HML)
Zóna H: Bulharsko, Rumunsko, Juhoslávia, Macedónsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:56