StoryEditor

Pustiť sa do podnikania chce silné nervy

28.04.2003, 00:00

Sme nová spoločnosť, založená v marci 2003. Predmetom nášho podnikania sú ubytovacie a stravovacie služby. Máme v prenájme penzión s reštauráciou.
Myšlienka vziať do prenájmu penzión v podtatranskej obci vznikla skôr, ale aktívne sme sa ňou začali zaoberať až v januári tohto roku. Začali sa rokovania s obcou o možnosti prenájmu. Medzitým sme zisťovali možnosť poskytnutia úveru v bankách pre novovzniknutú spoločnosť bez histórie. V niektorých bankách nám povedali rovno, že pre nových podnikateľov úvery neposkytujú. V iných zase, že úver by poskytli, ale potrebujeme minimálne 30 percent vlastných zdrojov. Nakoniec sme našli banku, ktorá bola ochotná s nami komunikovať a prejavila záujem o financovanie. Rozhodli sme sa teda, že založíme s. r. o. Nehnuteľnosť je potrebné rekonštruovať, lebo pôvodne slúžila ako turistická ubytovňa. Chceme, aby tam klienti nielen prespávali, ale aby sa aj radi vracali späť. Preto úver na rekonštrukciu potrebujeme.
Prvou cestou bol živnostenský úrad. Keďže nemáme vzdelanie a prax v predmetnej oblasti podnikania, tak potrebujeme zákonného zástupcu -- zamestnanca. Pani na živnostenskom úrade od nás chcela meno zákonného zástupcu. My však zamestnať zamestnanca ešte nemôžeme, lebo firma neexistuje.
Tak máme smolu. Ale existuje riešenie. Ak budete prevádzkovať viac ako jednu prevádzku, tak stačí mať zákonného zástupcu do 15 dní. Nemám pred sebou presné znenie živnostenského zákona, ináč by som to citovala. Tak sme to zariadili tak, že sme mali dve prevádzky. "Kde bude sídlo firmy?" znela otázka panej zo živnostenského úradu. Uviedli sme, že na adrese trvalého bydliska. "Ale kde máte zmluvu o prenájme?" znela ďalšia otázka. Tak sme sami so sebou uzavreli zmluvu o prenájme časti bytových priestorov. (Sme dvaja spoločníci -- manželia.) Konečne sme mali všetky tlačivá vypísané, až som sa spotila, lebo pani pichala prstom do papiera, kde mám čo napísať, kde mám čo škrtnúť.
Čakali sme na vybavenie živnostenského listu asi týždeň a odpoveď žiadna. Zavolali sme teda kolegyni tej pani na živnostenskom úrade a "papiere" boli vybavené za necelú hodinu. Vraj s tým nie je žiadna týždňová práca. Ďalej nasledovala návšteva notára s overením podpisov na Spoločenskej zmluve. Skrátka príprava na vybavenie zápisu do obchodného registra. Poplatky za overenie podpisov sú nemalé. Nakoniec sme však mali všetky podklady pokope a cestovali sme na okresný súd. Tam sme na podateľni odovzdali všetky potrebné podklady a kolok v hodnote 10 000 Sk. To bol pre nás šok. Veď ešte nedávno bol poplatok 3 000 Sk. No dobre, zaplatili sme. Na otázku, ako dlho bude trvať, kým dostaneme výpis z obchodného registra, sme dostali neurčitú odpoveď v tom zmysle, že zákonná lehota nie je a my sa môžeme priebežne telefonicky informovať. Tak sme sa priebežne informovali, ale mesiac sa nič nedialo. Potrebovali sme výpis z OR, lebo bez IČO nie ste firma, nemôžete žiadať o úver, nie ste nič.
Ako firma už existujeme, žiadosť o úver je už podaná, čakáme, ako to dopadne. Všetko sme potrebovali vybavovať rýchlo a priebežne kvôli tomu, že opravy nehnuteľnosti je možné robiť po odstavení kúrenia, keď bude roztopený sneh. Sú iné vplyvy prírody, ktoré nám pri našich začiatkoch bránia v podnikaní, ale keď už musím čakať na počasie a prírodu, prečo musím čakať na nejaké, resp. žiadne, lehoty na vybavovanie dokladov? To už nehovorím o poplatkoch, ktoré musí nový podnikateľ zaplatiť, aby mohol začať podnikať. Čo by asi robil človek, ktorý je na úrade práce, má možnosť podnikať, ale nemá ani korunu, nevyzná sa v ekonomike, ani stavebníctve, ani v živnostenskom, daňovom zákone? Tobôž nie napísať si nejaký podnikateľský zámer pre banku a podobne. Načo sú mu kurzy o účtovníctve, keď nakoniec potrebuje právnika na napísanie zmluvy, notára na overenia, ekonóma na pomoc pri účtovníctve, podnikateľskom zámere? Nemá na to finančné prostriedky a nakoniec asi ani nervy. Byť tak labilnejšia povaha, skončili by sme hneď, už na živnostenskom úrade.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 11:34