StoryEditor

Výskum a veda patria na univerzitách na prvé miesto

24.04.2003, 00:00

Slovenská akadémia vied (SAV) a Prešovská univerzita (PU) podpísali dohodu o spolupráci, ktorá zahŕňa spoločné aktivity v oblasti vzdelávania, výskumnej činnosti a doktorandského štúdia. Pre SAV je to v poradí ôsma dohoda o spolupráci s univerzitou na Slovensku a je v súlade s koncepciou SAV vytvárať slovenský výskumný priestor. Text dohody zakotvuje povinnosť oboch zmluvných strán spresniť plánovanie a organizovanie jednotlivých foriem spolupráce na každý kalendárny rok samostatne. SAV sa podľa dohody zaväzuje umožniť študijné pobyty pre účastníkov doktorandského štúdia zo školiacich pracovísk PU, sprístupniť využitie laboratórií a udržiavaných zbierok biologického materiálu. PU má podľa dohody vytvoriť priestor na zapojenie pracovníkov SAV do jednotlivých foriem vyučovania.
Prorektor pre vedu a doktorandské štúdium prof. PhDr. Vladimír Leško, CSc., je presvedčený o tom, že výskum a veda sú na univerzite na prvom mieste. Ak na univerzite nie je výskum ako hlavná činnosť, len ťažko je možné hovoriť o univerzite. "Je to potom už len podoba toho, čo sa v nemeckej terminológii veľmi presne označuje ako odborná vysoká škola -- die Fach-hochschule. Slovenská legislatíva síce určuje de iure existenciu univerzít, ale de facto ani jediná naša univerzita nespĺňa kritériá skutočnej univerzity západného typu," tvrdí prorektor.
Ekonómovia naznačujú, že Slovensko sa môže stáť rovnocennou súčasťou vyspelej Európy v horizonte dvadsiatich rokov. Jestvujú však aj univerzity pripravené na európsky univerzitný vzdelávací priestor? Podľa prorektora skôr opak je pravdou. "Zaostávanie za európskymi univerzitami sa z roka na rok prehlbuje. Je to aj preto, že si nechceme priznať, že náš súčasný slovenský typ univerzity je v porovnaní s historickou, ale hlavne súčasnou vyspelou podobou západnej univerzity, veľmi rozdielny. Základný rozdiel, ktorý sa nedá prehliadnuť, je ten, že výskum -- veda, je na západných univerzitách na nespochybniteľnom prvom mieste," tvrdí prorektor.
V oblasti zapojenia sa do vedeckovýskumných aktivít jednotlivých pracovníkov -- vysokoškolských učiteľov, slovenské univerzitné školstvo výrazne zaostáva. Celkový priemer na PU sa pohybuje okolo 30 percent, čo zodpovedá celoslovenskému priemeru. Výnimku tvorí len Filozofická fakulta PU, ktorá je považovaná za najvyspelejšiu fakultu univerzity. "Roky sa na pôde tejto fakulty nevieme dostať z pozície, keď len približne 50 percent učiteľov bolo, alebo je, zapojených do vedeckovýskumných aktivít. Ostatné fakulty majú tento ukazovateľ ešte nižší (okrem Pravoslávnej bohosloveckej fakulty PU). Môžeme sa ešte vôbec považovať za univerzitu? Ak sú univerzity na Slovensku schopné spĺňať tento rozhodujúci ukazovateľ len v rozmedzí 20 až 50 percent, potom možnosti rovnocenne sa zapojiť do európskeho univerzitného vzdelávacieho priestoru nie sú ani využité ani spolovice," argumentuje profesor Leško.
Podpísanie Dohody o spolupráci medzi SAV a PU znamená podľa neho otvorenie doteraz neexistujúcich možnosti toho najdôležitejšieho v dvoch základných smeroch -- veda a študent. Univerzite sa otvára priestor na spoluprácu so špičkovými vedeckými pracoviskami SAV (čo povedie jednoznačne k posilneniu vedeckosti reálnej výučby a práce so študentmi). A, naopak, špičkovým pracovníkom SAV umožní PU, aby svoje výskumy mohli bezprostredne prenášať aj na študentov bez toho, aby študenti museli za poznatkami cestovať do Bratislavy.
"Predovšetkým študent a kvalita jeho vysokoškolskej prípravy bude mať z toho dvojnásobný úžitok. Myslieť na študenta a kvalitu jeho prípravy je v tomto období to najdôležitejšie, čo môžu naše univerzity urobiť na Slovensku. Európsky vzdelávací priestor, ale hlavne európsky trh práce, už vo veľmi blízkej budúcnosti nekompromisne preveria, či sme konkurencieschopní alebo máme len veľké reči," uzavrel prorektor PU Vladimír Leško.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 01:27