StoryEditor

Ôsma novelizácia zákona o exekútoroch

08.07.2003, 00:00

Novela zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, ktorú parlament schválil minulý týždeň, je už v poradí ôsmou novelizáciou za osemročnú existenciu zákona. Novela nadobudne účinnosť začiatkom septembra. V tejto súvislosti treba uviesť, že predchádzajúca novela tohto zákona nadobudla účinnosť 1. februára minulý rok.
Ťažisko schválenej novely spočíva v ustanovení zvýšených požiadaviek na dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie a zavedenie inštitútu krížového zákazu výkonu právnického povolania. Exekútor na preukázanie svojej bezúhonnosti bude povinný do decembra tohto roku predložiť komore odpis registra trestov nie starší ako tri mesiace. Odpis z registra trestov na rozdiel od výpisu z registra trestov uvádza všetky údaje o každom odsúdení osoby, ktorej sa odpis týka, o priebehu výkonu trestu a o zahladení odsúdenia podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona. Ak exekútor podľa predloženého odpisu registra trestov nespĺňa podmienku bezúhonnosti podľa zákona, komora podá ministrovi spravodlivosti návrh na jeho odvolanie do februára budúceho roka. Minister spravodlivosti bez zbytočného odkladu odvolá exekútora ak nie je bezúhonný, alebo nepredložil v lehote odpis registra trestov. Ak by nastal prípad, že komora v stanovenej lehote nepodá návrh na odvolanie exekútora, ktorý nespĺňa podmienku bezúhonnosti, môže minister po uplynutí stanovenej lehoty odvolať exekútora aj bez návrhu.
Exekútorovi, ktorý do júla tohto roku nenadobudol vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa (magisterské) na právnickej fakulte vysokej školy na Slovensku, alebo nemá uznaný doklad o vysokoškolskom právnickom vzdelaní druhého stupňa vydaný zahraničnou školou, je povinný si doplniť vzdelanie do júla roku 2007.
"Plusom novely je sprísnenie podmienok výkonu činnosti exekútorského povolania. Exekútor značným spôsobom zasahuje do základných ľudských práv a slobôd občanov, napr. vlastnícke právo občana, nedotknuteľnosť jeho obydlia a navyše nútený výkon súdnych a iných rozhodnutí je súčasťou ústavného práva na súdnu a inú ochranu. Práve z týchto dôvodov je žiaduce, aby osoby, ktoré takúto činnosť vykonávajú, mali vysokoškolské magisterské právnické vzdelanie. Zrovnoprávňujú sa tiež kritériá vzdelania kladené na jednotlivé právnické profesie, lebo sudcom, advokátom, komerčným právnikom môže byť len osoba, ktorá má právnické vzdelanie druhého stupňa. Myslím si, že podmienka na výkon povolania exekútora mala byť zákonom už upravená pri vzniku komory exekútorov, a nie až v ôsmom roku jej existencie. Práve včasnou úpravou by sa zabránilo, aby v komore okrem právnikov boli aj príslušníci iných povolaní," uviedla pre HN bývalá komerčná právnička, v súčasnosti členka ústavnoprávneho parlamentného výboru Jana Laššáková (Smer).
Je iba na škodu veci, že sa každý rok robia čiastkové úpravy, skonštatovala a dodala, že podľa jej informácií posledná novela tak, ako bola predložená na rokovanie národnej rady nebola s komorou exekútorov prerokovaná. Za mínus prijatej novely možno označiť, že sa spätne dotkne exekútorov, ktorí nespĺňajú nové prísnejšie podmienky. Lehota na doplnenie kvalifikácie je neštandardná vzhľadom na zavedenú 5-ročnú prípravu pre magisterské štúdium. Až čas ukáže, aký bude mať novela v praxi dosah a koľkých exekútorských úradov sa dotkne. V každom prípade však bude treba pružne riešiť preberanie spisovej agendy, aby neboli porušené základné práva a slobody garantované občanom ústavou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:49