StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

01.07.2003, 00:00
Lidové noviny
"Premiér Vladimír Špidla zlyhal," odkázal svojim spolustranníkom z Vysočiny Miloš Zeman. "Treba ho humánne utratiť." Človek takmer vidí šibalský Zemanov výraz, s ktorým pripisuje slovo "humánne" k tradične neobratnej výzve na "utratenie" politického rivala. Jedna vec je voľba slov, druhá vecná podstata. Naozaj nastal čas tlačiť súčasnému českému premiérovi parte? Na prvý pohľad áno. Odbory hrozia štrajkmi, ministri odstúpením a volebné preferencie vládnej koalície stále klesajú. Koaliční partneri si navyše po úspešnom euroreferende pospevujú starý nápev "Should I stay, or should I go?", pričom nezastierajú, že pre to, aby zostali, nachádzajú čoraz menej argumentov. Lenže prvý pohľad často klame. V skutočnosti boli odborárske "búrky" skôr jarnou prehánkou, ktorá viac prečistí vzduch, než aby borila hrádze. A koaliční partneri napriek všetkým výhradám zatiaľ až prekvapujúco udávajú tón.
(Zlyhal Špidla?, David Smoljak, 30. 6.)

Die Presse
Štafetu v Európskej únii na nasledujúcich šesť mesiacov preberá Taliansko. Kým grécke predsedníctvo malo skôr sparťanský charakter, zameraný v prvom rade na efektívnosť, Rím pripravuje pompézne divadlo. Taliansko na poste predsedu EÚ však vyvoláva vážne obavy. V súčasnej talianskej vláde majú svoje miesto aj neofašisti a premiér Silvio Berlusconi čelí podozreniam z podplácania predstaviteľov justície. V mnohých článkoch, publikovaných v európskej tlači, sa spomína "taliansky vírus", ktorý by mohol infikovať celú Európu. "Má Európa dostatok protilátok, aby sa v budúcom polroku nenechala nakaziť vírusom hrdzavejúcej demokracie, aká je v Taliansku?," pýtal sa v denníku Süddeutsche Zeitung taliansky filozof a poslanec ľavicových demokratov v Európskom parlamente Gianni Vattimo. Mnohí iste budú sledovať s napätím a obavami, ako bude Taliansko zneužívať európsky parket na riešenie vnútropolitických problémov. Tradícia je totiž taká, že vnútropolitické šarvátky ustupujú v predsedajúcej krajine do úzadia. (Anomália Berlusconi, Andreas Schnauder, 30. 6.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 22:46