StoryEditor

Signál poklesu

12.09.2007, 00:00

Šéf Federálneho rezervného systému USA Ben Bernanke na výročnej konferencii americkej centrálnej banky (31. 8.) vyhlásil, že nie je povinnosťou Federálneho rezervného systému (Fed) chrániť veriteľov a investorov pred dôsledkami ich finančných rozhodnutí. Lenže hneď dodal, že Fed urobí nevyhnutné opatrenia, aby obmedzil negatívny vplyv problémov finančného trhu na ekonomiku. Tento výrok sa dá hodnotiť rôzne. Časť účastníkov trhu ho považuje za signál, že americká centrálna banka 18. septembra 2007 zníži základnú úrokovú mieru.
Oveľa viac sa tejto téme na tej istej konferencii venoval profesor Harvardovej univerzity Martin Fedelstein, ktorý vedie americký NBER (Národný výbor pre ekonomický výskum). Vyzval Fed, aby znížil úrokové miery, lebo hoci je zvýšenie inflácie neželateľné, je to menšie zlo.
Súčasné problémy sú spojené nielen s nedostatkom finančných prostriedkov na trhu, ale súčasne aj so sektorom nehnuteľností. Je to kombinácia dvoch problémov. Preto predstavuje podstatné riziko pre celú americkú ekonomiku.
Martin Fedelstein si myslí, že Fed fakticky nič nemôže urobiť s neurčitosťou, ktorá sa týka ocenenia hodnoty dlhových nástrojov a s ich ratingmi. Fed však môže stimulovať ekonomický rast. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje pokles agregovaného dopytu.
Šéf NBER poukazuje na to, že v druhom štvrťroku sa znížili príjmy domácností. Dôkazom je pokles indikátora dôvery spotrebiteľov. Súčasne klesajú objemy opätovného financovania hypotekárnych úverov. Tým sa znižuje objem hotovostných finančných prostriedkov, ktoré je možné získať vďaka opätovnému financovaniu hypoték, teda ich predaju portfóliovým investorom.
Po znížení množstva stavebných prác v ekonomike vždy nasleduje pokles ekonomiky. Federálny rezervný systém je schopný tomu zabrániť, ak zníži úroky. Fedelstein tvrdí, že ak sa zachová kľúčová úroková miera v USA na doterajšej úrovni, poklesu sa nedá zabrániť. Zároveň nevidí žiadne protirečenia v tom, aby sa pokračovalo v znižovaní diskontnej sadzby a úrokovej miery, za ktorú sa poskytuje komerčným bankám refinančný úver.
Fedelstein si myslí, že akékoľvek pokusy pomôcť účastníkom finančného trhu -- či už sú to požičiavatelia alebo úverové inštitúcie -- je chybou. Najdôležitejšie je podľa neho zníženie základnej úrokovej miery na úroveň 4,25 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 23:10