StoryEditor

Žabomyšie mediálne vojny

18.10.2007, 00:00

Ak vláda nezabezpečí jasný regulačný rámec a jasnú legislatívu, môže byť dostavba jadrovej elektrárne Mochovce ohrozená. Takéto echo cez médiá nepriamo poslali zástupcovia Slovenských elektrární ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi, reagujúc tak na jeho vyhlásenia o tom, že energetické zákony sa opäť raz budú meniť a vláda chce zasiahnuť do cien vyrobenej elektriny. Tú by mal podľa ministrovho vyjadrenia regulovať regulačný úrad, na rozdiel od všetkých ostatných členských krajín Európskej únie, kde je cena tvorená ponukou a dopytom.
Je jasné, že ministra Jahnátka a ostatných členov sociálne orientovaného kabinetu Roberta Fica škrie zvyšovanie cien elektriny, na ktoré doplácajú ťažko - a za malú výplatu - pracujúci voliči. Argumentom štátu je, že po odstavení jedného bloku v Jaslovských Bohuniciach a pred odstavením toho druhého, cena veľkoobchodnej elektriny je u nás vyššia nielen oproti susednému Česku, ale aj oproti Nemecku.
Na druhej strane, ceny sú u nás stále nižšie ako u našich južných susedov Maďarov, ale aj ako na Balkáne, kde ľudia zarábajú ešte menej ako v Bratislave či vo Vranove nad Topľou. Minister Jahnátek a jeho kolegovia by si napriek svojim chvályhodným zámerom mohli uvedomiť, že regulácia cien elektriny nie je v našich geografických šírkach štandardným krokom a Brusel ju určite nepodporí.
Lenže je jasné aj to, že Enel svoju najväčšiu investíciu v objeme vyše šesťdesiatich miliárd korún nezruší len kvôli zmene jedného zákona. Navyše v situácii, keď záujemcovia o investovanie do nových elektrární na energeticky nesebestačnom Slovensku čakajú pred Úradom vlády doslova v rade. Vedenie Slovenských elektrární by mohlo vedieť, že vyhrážky o zastavení výstavby III. a IV. bloku v Mochovciach nevystrašia spotrebiteľov, ktorým je to úplne jedno, ale ani členov vlády, ktorí chápu, aká dôležitá je táto investície pre elektrárne.
Preto nový boj štátnych predstaviteľov a energetického sektora vyznieva naozaj ako žabomyšia vojna, ktorá nemá vopred jasného víťaza, ale v podstate má vopred jasného porazeného. Sú ním spotrebitelia, ktorí tak či onak budú musieť čeliť nárastu cien. Zástupcovia vlády a elektrární by urobili lepšie, keby si namiesto ostreľovania sa na divácky atraktívnom mediálnom poli vysielajúc signály o útoku na zlé monopoly alebo ohrození investícií a energetickej bezpečnosti na druhej strane, sadli za jeden stôl a snažili sa nájsť konštruktívnejšie riešenia. Napríklad, ako si vychádzať v ústrety pri budovaní nových zdrojov na výrobu elektrickej energie. Ak by bol na Slovensku dostatok elektrární na pokrytie domácej spotreby, ceny by pravdepodobne neboli vyššie ako v Nemecku.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 20:38