StoryEditor

Apple mal umelo zvyšovať ceny e-kníh až o tretinu

23.06.2013, 18:05
Autor:
zajzaj
Firmu žalujú Spojené štáty, s vydavateľmi mala vytvoriť "konšpiračnú schému".

Vstup amerického technologického giganta na rastúci trh z e-knihami sa neobišiel bez problémov. Antiitrustový súd na newyorskom Mannhattane totiž v najbližších týždňoch rozhodne v procese, v ktorom je spoločnosť obžalovaná zo zámerného vytvorenia schémy za cieľom zvýšiť cenu týchto produktov na trhu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Apple sa mal podľa sťažovateľov postarať o organizáciu a vedenie konšpiračnej skupiny až piatich vydavateľov a ovplyvňovať ich smerom k vyšším cenám elektronických kníh. Tie si tak zákazníci kupovali za vyššiu cenu, ako by za ne dali v prípade, keby bol trh slobodný.

Nezvyčajný prípad je ostro sledovaný, pretože rozhodnutie súdu môže odštartovať lavínu nových procesov proti koncernu, či už zo strany konkurentov alebo dokonca celých štátov. V aktuálnom súde totiž ako žalujúca strana vystupuje štát USA, ktorý spoločnosť a jej domnelých piatich komplicov zažaloval ešte v apríli minulého roka. Obvinenia hovoria o špecifickom "agentúrnom modeli" stanovovania cien e-kníh, z ktorých si mal následne Apple odkrojiť až 30 percent.

Podľa údajom konzultantskej spoločnosti Asymco pritom len v minulom roku Apple predal 217-tisíc kópii elektronických kníh za celkových 329 miliónov dolárov. Asymco odhaduje, že drvivá väčšina týchto kníh bola predaná s touto "agentúrnou prirážkou."

V súde síce nejde o odškodné - to žalujúca strana nepožaduje, na v prípade, že ak súd rozhodne v jej prospech, Apple by mohol dostať až dvojročný dištanc na svoje "agentúrne praktiky" a päťročný zákaz vyplácania zmluvných provízií vydavateľom, ktorých si spoločnosť takýmto spôsobom "kupuje". Nie je však isté, či by spoločnosť v prípade prehry vyšla len s takýmto trestom - hovorí sa totiž o tom, že ak bude žalujúca strana úspešná, začne ďalší proces, v ktorom bude od firmy vyžadovať bližšie nešpecifikované odškodné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 19:37