StoryEditor

Export našich vín rastie najmä v Ázii

28.11.2016, 23:00
Zakladateľ, spolumajiteľ a generálny riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky Milan Waldner pre HN.

Na Slovensku sa dnes vyrába podstatne menej vína, než sa produkovalo v minulosti, tvrdí Milan Waldner.

Topoľčianky boli ešte začiatkom 90. rokov malým vinárskym podnikom. Pod vaším vedením sa vypracovali na najväčšieho slovenského producenta tichých vín. Keď ste v roku 1993 dostali spolu s tromi partnermi od štátu do prenájmu menšie sklady, lisovňu a pivnicu, mali ste už vtedy plán, ako z toho urobiť špičkové vinárstvo?
Samozrejme, každý človek má plán vybudovať niečo na špičkovej úrovni. Určite som si však nepredstavoval, že to nakoniec bude takéto veľké. Mal som predstavu, že budeme mať okolo 20 zamestnancov. Dnes ich máme zhruba 200. Čo sa týka kvality, vždy sme chceli robiť niečo dobré a neustále sa posúvať ďalej. Ale že budeme vyrábať takéto množstvá vína, to mi naozaj nikdy nenapadlo.

Mali ste s vinárstvom skúsenosti už pred začatím samotného podnikania? Bolo víno vašou profesiou či koníčkom?
My, všetci štyria zakladatelia, sme bývalí pracovníci niekdajšieho štátneho celoslovenského podniku Víno Nitra. Boli sme však viac vinári než vinohradníci. Vtedy totiž bolo pestovanie hrozna oddelené od jeho spracovania na víno. Takže my sme pracovali skôr vo vinárskom než vinohradníckom odbore. Nakoniec to však možno bolo pre nás aj plus, keďže sme neboli zaťažení mnohými chybami, ktoré sa v tom čase robili v našom vinohradníctve. Pozerali sme sa, ako víno produkujú vo svete, a snažili sme sa to robiť presne tak.

Máte na mysli chyby, ktoré v našich vinárskych podnikoch zostali ešte z čias socializmu?
Nedelil by som to takto. Kto je dobrý vinohradník alebo vinár, tomu je úplne jedno, kde a kedy robí svoju prácu. Aj v časoch socializmu boli u nás dobrí vinári. Určite by som netvrdil, že všetko sa vtedy robilo zle. Na Slovensku sa vyrábalo naozaj veľa hrozna a mali sme priestor na produkciu všetkého možného. Ale požiadavky trhu boli úplne iné. Napríklad predať víno v sedmičkových fľašiach bolo hotové umenie. Nás nútili do toho, aby sme vyrábali víno v sedmičkách. To však bolo nepredajné, preto sme ho museli robiť v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-17 08:28:50 - Feat.: - Title: Ivana Gáborík: „Slzy sa mi kotúľajú po tvári na počkanie,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Evitu 02 - Modified: 2024-05-14 13:43:10 - Feat.: - Title: Poslanec Hlasu pre HN: Národniarom pri umeleckom fonde nerozumiem. Obávam sa toho, s čím prídu ďalej 03 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne si poistiť fotovoltiku? Pripravte sa, že ročne budete platiť až 12-tisíc eur (rozhovor) 05 - Modified: 2024-05-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Šéf zelených energetikov pre HN: Nový šéf regulátora je iná škola. Pri cenách energií je tu politické zadanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 12:21