StoryEditor

Vyvlastňovanie musí počkať na vlastný zákon

13.01.2003, 23:00

Zásadnú zmenu v spôsobe, akým štát pristupuje k nepopulárnemu vyvlastňovaniu, zrejme zatiaľ nemôžeme očakávať. A to napriek tomu, že sa v súčasnosti novelizuje stavebný zákon, ktorý vyvlastňovanie upravuje. Na zaslanie pripomienok k návrhu, týkajúcich sa vyvlastnenia, vyzvala verejnosť Občianska iniciatíva Za spravodlivú zmenu právnej úpravy vyvlastňovania vo verejnom záujme. Návrh koncom decembra zverejnilo Ministerstvo životného prostredia SR. Termín na zaslanie pripomienok bol do ôsmeho januára. "Časť o vyvlastnení je prebratá bez akejkoľvek zmeny zo súčasného stavebného zákona z roku 1976," povedal hlavný splnomocnenec iniciatívy Richard Drutarovský.
Navrhovaná právna úprava tak podľa oponentov umožňuje jednoduchou procedúrou, bez rozhodnutia súdu, vyvlastňovať majetok občanov bez primeranej náhrady. "Vieme potvrdiť, že na ministerstvo odišlo 250 pripomienok," povedal R. Drutarovský.
Generálny riaditeľ sekcie územného plánovania a stavebného poriadku Peter Kováčik však tvrdí: "Návrh nového stavebného zákona je spracovaný výhradne vo väzbe na plánované zmeny v kompetenciách ústredných orgánov štátnej správy a na úrad vlády musí byť doručený zajtra (15. januára). Právne riešenie úpravy vyvlastnenia si vyžaduje samostatný zákon. Občania by sa ho mali dočkať v roku 2004."
Podľa nových kompetencií by sa mal stavebný poriadok (vrátane vyvlastnenia) a územné plánovanie (okrem ekologických aspektov) od apríla tohto roka presunúť na ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Svoj návrh nového stavebného zákona preto v piatok zverejnil aj rezort výstavby. Na zaslanie pripomienok boli štyri dni vrátane víkendu. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo rezort životného prostredia necháva rozhodovanie na obciach, predstavitelia ministerstva výstavby sú iného názoru. Prechod pôsobnosti v oblasti vyvlastňovacieho konania z okresných úradov na obce totiž podľa nich nie je v celospoločenskom záujme, pretože "nedisponujú dostatočnými personálnymi či inými kapacitami," uvádza sa v návrhu.
Podľa informácie tlačového odboru sa včera na ministerstve životného prostredia prerokúvali pripomienky. Ako však povedala predstaviteľom Občianskej iniciatívy Janette Smažáková z právneho odboru ministerstva, pripomienky nad rámec spomínaných zmien rezort nemôže akceptovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 08:57