StoryEditor

Vyššie náklady potravinárov

09.01.2003, 23:00

Nárast cien energií zvýši náklady potravinárov asi o 1,5 mld. Sk, čo sa prejaví v odbytových cenách potravinárskych výrobkov. Únia podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle na Slovensku prepočítala, že drahšie energie spôsobia zdraženie produkcie hektolitra piva o 20 Sk, tony sladu o 350 Sk, kilogramu chleba o 1,50 -- 2 Sk a pšeničnej múky asi o 0,85 Sk. Výrobcovia eidamského syra zaplatia na kilogram produkcie energetikom o viac ako 9 Sk, čerstvého masla približne o 7,50 Sk a mäkkého tvarohu o 5,40 Sk. Na zmonitorovanie toho, či rast spotrebiteľských cien primerane kopíroval cenové pohyby v produkčnej sfére, však bude potrebný väčší časový odstup. Podpredseda únie potravinárov Demeter Semančák v tejto súvislosti konštatoval, že konkurenčný tlak sa zvyšuje vo výrobe i v obchode. Vzájomné vzťahy však nie sú podľa neho vyvážené a väčšina produkčných odborov v nich zjavne ťahá za kratší koniec. Členovia únie sa budú týmito otázkami vážne zaoberať, pretože ovplyvnia celý proces prípravy slovenského potravinárstva na vstup do Európskej únie. Podmienky presadenia domácej produkcie na vnútornom trhu sťažuje aj zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty z 10 na 14 % a slabšie kapitálové zázemie viacerých podnikateľských subjektov. Zvýšenie cien elektriny, plynu, vodného a stočného postihne v kombinácii s viacerými daňovými úpravami -- napríklad aj so zvýšením sadzby daňovo zvýhodnenej nafty pre poľnohospodárov o 0,60 Sk/l -- prvovýrobcov i spracovateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:58