StoryEditor

Ponechá si štát aspoň kontrolu?

09.01.2003, 23:00

Koaličná rada v stredu posudzovala možnosť doprivatizácie strategických podnikov, ktorá však môže nastať až po zmene zákona o veľkej privatizácii, ktorý zatiaľ neumožňuje privatizáciu 51% podielov vo vybraných strategických podnikoch. O názor sme požiadali niektorých členov Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie.
"Myslím si, že transformácia a privatizácia štátnych podnikov je prirodzeným procesom. No je to taká zložitá vec, že jej treba venovať náležitú pozornosť, aby to nebolo nevýhodné, ale výhodné pre Slovenskú republiku. Treba zachovať určité
kontrolné mechanizmy, ktoré umožnia štátu naďalej koordinovať podniky, aby ich výstupy neboli v rozpore so záujmami krajiny. Pritom nie je rozhodujúci vlastnícky vzťah. V transakčných dokumentoch si musíme poistiť rozvoj. Teraz by skôr mali ísť do popredia slová odborníkov, analytikov, ekonómov, právnikov, a nie politikov. Náš výbor musí kontrolovať, aby výber nadobúdateľov bol transparentný a priviedol serióznych investorov, ktorí chcú slovenskú ekonomiku rozvíjať, a nie rozobrať," komentoval Nemcsicsov návrh poslanec Ján Rusnák (SDKÚ), predseda Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie.
"Mali sme to v našom volebnom programe a náš názor nezmeníme: v strategických podnikoch by mal mať zachovanú väčšinu štát a investori by nemali mať viac ako 49%", povedal člen výboru Vladimír Ďaďo, poslanec za KSS.
"Ako podpredseda výboru stojím za stanoviskom ministra Nemcsicsa i strany ANO a trvám na názore, že štát nie je dobrým vlastníkom ani spoluvlastníkom, navyše, ak vlastní 51 % a nemá k tomu z toho vyplývajúce práva. Ak už štát vypadol zo všetkých výkonných pozícií - tým trocha kritizujem spôsob, akým sa tieto podiely predali - tak potom už je výhodnejšie aj zvyšok majetku dopredať za čo najlepších podmienok, " konštatoval poslanec Jirko Malchárek (ANO).
"Súhlasím, aby sa odstránila hranica 51% pre majetkovú účasť štátu v strategických podnikoch. Myslím si však, že štát by si mal ponechať vo vlastníctve určitý kontrolný balík 30-33%," vyjadril sa István Harna, poslanec za SMK.
"Na rozdiel od ostatných strán si KDH myslí, že treba urobiť najskôr potrebnú analýzu ako sa budú vyvíjať potenciálne zisky z dividend a ako súčasné transakčné dokumenty so strategickými partnermi otvárajú možnosti doprivatizácie a ako by mohli vplývať na jej cenu," konštatoval člen výboru pre privatizáciu, poslanec Pavol Minárik z KDH.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:48