StoryEditor

Anketa: Aké má vaša spoločnosť skúsenosti so zamestnávaním absolventov?

28.05.2010, 00:00

Dušan Dvořák, Senior Manager Head of PR Kia Motors Slovakia
Považujeme vysokoškolsky vzdelaných mladých ľudí za potenciál a budúcnosť našej firmy. Vzhľadom na to, sme sa rozhodli spolupracovať so študentmi vysokých škôl nielen pri diplomových prácach, ale naši odborníci začali prednášať určité témy na vysokej škole. Tiež vytvárame pracovné miesta s možnosťou uplatnenia a kariérového rastu pre ambicióznych absolventov. Snažíme sa podporovať záujem študentov o prácu v našej spoločnosti, pričom skúsenosti s takto motivovanými absolventmi vysokých škôl máme pozitívne.

Daniela Schweizer, náborová manažérka PSA Peugeot Citroën Slovakia
Od začiatku sa orientujeme na absolventov škôl. Aj preto patríme s priemerným vekom okolo 33 rokov k najmladším výrobným centrám v skupine PSA. Výhodou je ich flexibilita, znalosť cudzích jazykov, ovládanie nových odborných metód naučených v škole. Často však závisí aj od konkrétnej vysokej školy, ktorú absolvent ukončil. Kvalita vysokých škôl na Slovensku stále kolíše a nie je absolvent ako absolvent.

Vladimír Machalík, hovorca spoločnosti Volkswagen Slovakia
Máme dobré skúsenosti so zamestnávaním absolventov. Uvedomujeme si však, že im zvyčajne chýbajú skúsenosti z praxe. Môžu ich získať práve prostredníctvom nášho Trainee programu prácou na projektoch, zahraničnej stáži v závodoch koncernu VW a rotácie v rámci oddelení. Pracujeme aj na projektoch, ktoré sú zamerané na získavanie praktických skúseností už počas štúdia, taký je napríklad náš projekt IngA - Inžinier v automobilovom priemysle. Študentom u nás tiež umožňujeme absolvovať odbornú prax v rozmedzí niekoľkých mesiacov už počas štúdia. Ako absolventi tak získajú skúsenosti z praxe a nájdu si ľahšie uplatnenie na pracovnom trhu.

Martin Pitorák, viceprezident pre ľudské zdroje U.S. Steel Košice
So zamestnávaním absolventov máme dobré skúsenosti, keďže väčšinu z nich už poznáme z programu Letnej stáže, ktorý u nás absolvovali po štvrtom ročníku, resp. boli vo firme na odbornej praxi. Program Letnej stáže, počas ktorého študenti nielenže pracujú vo vybraných prevádzkach, ale absolvujú aj školenia na zlepšenie komunikačných a manažérskych zručností, nám slúži už niekoľko rokov ako nástroj výberu potenciálnych zamestnancov z radov absolventov.

Ľudmila Radosová, riaditeľka sekcie stratégie a politiky HR SPP
Absolventom vysokých škôl ponúkame možnosť zapojiť sa do absolventského rozvojového programu. Program je určený študentom posledného ročníka VŠ a absolventom do dvoch rokov od ukončenia štúdia, teda absolventom bez praxe alebo len s prvými pracovnými skúsenosťami, avšak s vysokým potenciálom a ambíciou ďalej sa rozvíjať.
Absolventi sa počas programu zúčastňujú na tréningoch, ktoré sú zamerané na rozvoj odborných vedomostí a zručností a pracujú na pridelených úlohách a projektoch pod vedením skúsených manažérov, rozvíjajú svoje schopnosti a zručnosti, oboznamujú sa s firemnou kultúrou. V minulom roku SPP prijal v rámci absolventského rozvojového programu 14 absolventov vysokých škôl. Okrem toho SPP dlhodobo spolupracuje so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, Ekonomickou univerzitou v Bratislave pri získavaní perspektívnych študentov a ich do zaradení do pracovného procesu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 23:24