StoryEditor

Tender na piaty blok sa začne už do konca tohto roka

06.06.2008, 00:00

Martin Kóňa, redaktor HN
Ako chce štát zareagovať na rastúce ceny energií na svetových trhoch?
Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR: Prebiehajú rokovania, nepredpokladám však rast cien elektriny na Slovensku. Sú totiž také vysoké, že môžeme určitý čas stáť a čakať, kým nás ostatné štáty dobehnú. Nie je pritom problém nakupovať energiu zvonku, je teda na Slovenských elektrárňach, ako zareagujú.
Martin Kóňa
Aký vývoj očakávate v cenách pre podnikateľov?
Ľubomír Jahnátek: Urobili sme posun k liberalizácii trhu. Je to už aj otázka pre samotných podnikateľov, aby to začali riešiť. Nemôžu len pasívne čakať, musia vyjednávať.
Martin Kóňa
V akom štádiu je tender na výstavbu piateho bloku namiesto V1?
Ľubomír Jahnátek: Tender zatiaľ nie je vypísaný. Malo by sa tak stať do konca roku 2008. Musíme si však ujasniť jeho kapacitu, čo závisí aj od dostavby Mochoviec. Treba vyriešiť aj otázku ďalších vodných elektrární a kapacity prenosovej sústavy.

Peter Vavro, šéfredaktor HN
Aký je názor Slovenských elektrární na ceny elektriny?
Nicola Cotugno, riaditeľ úseku obchodu Enel -- Slovenské elektrárne: Je to zložité a musíme spolu rokovať. Musíme, samozrejme, zvýšiť efektivitu, možno aj obetovať časť zisku. Ale aj podporovať investície, pretože v minulosti bol priestor medzi cenami a nákladmi veľmi malý. Teraz sa rozšíril.
Peter Vavro
A čo môže urobiť štát v rámci platného legislatívneho prostredia?
Ľubomír Jahnátek: Máme viacero legálnych možností. A však budeme neustále súperiť, víťaz môže byť len jeden -- štát. Čo sa týka investícií nikto predsa nemôže v energetike očakávať, že sa mu vrátia do 4 rokov.
Dietrich Max Fey, člen predstavenstva Západoslovenskej energetiky: Ceny sú najdôležitejší problém. Bude ich však riešiť konkurencia, teda trh, nie legislatíva.
Ľubomír Jahnátek: Samozrejme, bude to trh. Ale liberalizácia je úloha na dlhé obdobie a dovtedy to bude aj na štáte. Musia tu vstúpiť ďalší hráči, nemôžeme to nechať len na Slovenské elektrárne. Nechceme súboj, len dobré podnikateľské prostredie pre výrobcov, ale aj podmienky pre odberateľov a domácnosti.

Ladislav Szemet, manažér -- poradca pre stratégiu Slovnaft
Aká je stratégia ministerstva hospodárstva na posilnenie cezhraničných profilov?
Ľubomír Jahnátek: Chceli by sme prejsť z 220- na 400-kilovoltovú sústavu. Profily chceme zvýšiť na ose sever -- juh o jednu až dve 400-kilovoltové línie z Poľska do Maďarska. Potom je to posilnenie z Českej republiky a v stratégii je aj jedno 400-kilovoltové vedenie do Rakúska. Náklady na kompletné investície sa odhadujú na 160 miliárd korún.
Dietrich Max Fey: Aj to je spôsob na budovanie trhu. Musíme zvýšiť objem cezhraničných kapacít aj počet výrobcov na Slovensku.

Martin Kóňa
Aké očakávate ceny pri silovej energii?
Nicola Cotugno: Cena, za ktorú na Slovensku predávame energiu jednotlivým subjektom, bola 69 eur. V Česku a Nemecku je to 72 až 73 eur. Platíme rovnaké investičné náklady a my si nemôžeme myslieť, že tu budeme izolovaní. Keď vezmeme do úvahy všetky faktory, musíme hovoriť o raste cien. Nemôžeme, samozrejme, povedať, aká cena nakoniec bude, ale nejaký nárast tu byť musí. V Česku to bude o 10 až 15 percent, nemusí to byť toto číslo, ale určite to nebude 0.
Dietrich Max Fey: V roku 2008 sme mohli udržať ceny pre domácnosti na prijateľnej úrovni. Je však otázne, či dokážeme takéto umelé ceny udržať aj budúci rok.

Róbert Srnka, Senior Manager Ernst & Young
Nakoľko sú splniteľné plány ohľadne obnoviteľných zdrojov energie?
Dietrich Max Fey: Má to dve roviny. Ponúkame riešenia, ale potrebujeme aj povolenia a politickú podporu.
Nicola Cotugno: Najlepšie zdroje na Slovensku sa už vyčerpali. Obrátili sme sa preto na geotermálnu energiu, biomasu, solárne technológie. Nebude to zajtra, no snažíme sa o obnoviteľné zdroje energie aj spolu s ďalšími partnermi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 13:53